Výplata nemocenských dávek

• (neregistrovaný)

26. 2. 2009 11:44

Dobrý den,pracuji jako prodavačka s prac.smlouvou na dobu neurčitou a placena jsem za skutečně odpracovaný počet hodin v měsíci.Pracovní smlouva je uzavřena na plný pracovní úvazek.Jelikož majitelka prodejny měla fiannční potíže,ústně mezi sebou jsme se dohodly,že bude prodávat ona(jinak si brala paušální mzdu) a já půjdu do práce opravdu,když nebude moci.Vzhledem k tomu,že jsme si velice blízké,řekla jsem si,že to 2-3 měsíce finančně přežiju a "pojedem" zase v pohodě dál,jako vloni.Bohužel jsem ale onemocněla,nějak jsem si ani neuvědomila změnu ve vyplácení dávek a bylo mi řečeno,že za 10 dní nemoci (lékařka mi vystavila neschopenku) mi nic platit nebude,že jsem "neměla mít šichtu" a že jsem placená za odpracované hodiny. Vím,že jsem udělala chybu už tím,že jsem souhlasila s tím,že budu jakoby na neplaceném volnu (ústně),ale na druhé straně (jedná se při mém výdělku cca o částku 1.800,-- na nemocenském) si myslím,že nejednala správně. Nejde mi přímo o peníze,ale o princip,pokud pracovní poměr trvá na plný úvazek,myslím,že nárok na nemocenskou ze stanoveného průměru mám. Děkuji,Lišková Dana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2009 12:46

Katuška (neregistrovaný)

Re: výplata nemocenských dávek
      Takže vy jste doma, nechodíte do práce a nepobíráte mzdu, nemáte na to žádný papír (je to ústně). Papírově (dle smouvy) máte být v práci a pobírat mzdu. Svou vstřícností jste si tedy dost zavařila, je tu totiž hned několik problémů:
      1. vede Vás skutečně na neplaceném volnu? tj. hradí za Vás zdravotní pojištění v min. výši 1080 Kč? Toto pojistné ji platíte (alespoň částku, která připadá na zaměstnance, tedy 360 Kč?
      2. klidně vás může vést ne neomluvené absenci, protože Vy nemáte žádný "důkaz", že se jedná o neplacené volno
      3. náhrada mzdy - přísluší skutečně jen za dny, na které by připadla směna (a to až od 4. prac. dne), takže pokud byste skutečně byla na neplaceném volnu, nemáte na ni nárok.

Bohužel se obávám, že jste v pasti - tím, že nemáte písemnou dohodu o neplaceném volnu, nemáte šanci získat náhradu mzdy - Vaše šéfová totiž klidně může prohlásit, že jste prostě nechodila do práce a klidně Vás ještě vyhodit pro závažné porušení pracovní kázně.

• 26. 2. 2009 13:37

Lišková Dana (neregistrovaný)

>Moc díky za odpověď,prostě za blbost se platí,nemocenské je placeno-vše si urovnám a příště už nebudu tak hodná-hloupá a naivní.
      >
      >Takže vy jste doma, nechodíte do práce a nepobíráte
      >mzdu, nemáte na to žádný papír (je to ústně). Papírově
      >(dle smouvy) máte být v práci a pobírat mzdu. Svou
      >vstřícností jste si tedy dost zavařila, je tu totiž hned
      >několik problémů:
      >1. vede Vás skutečně na neplaceném volnu? tj. hradí za
      >Vás zdravotní pojištění v min. výši 1080 Kč? Toto
      >pojistné ji platíte (alespoň částku, která připadá na
      >zaměstnance, tedy 360 Kč?
      >2. klidně vás může vést ne neomluvené absenci, protože
      >Vy nemáte žádný "důkaz", že se jedná o neplacené
      >volno
      >3. náhrada mzdy - přísluší skutečně jen za dny, na
      >které by připadla směna (a to až od 4. prac. dne), takže
      >pokud byste skutečně byla na neplaceném volnu, nemáte
      >na ni nárok.
      >
      >Bohužel se obávám, že jste v pasti - tím, že nemáte
      >písemnou dohodu o neplaceném volnu, nemáte šanci získat
      >náhradu mzdy - Vaše šéfová totiž klidně může
      >prohlásit, že jste prostě nechodila do práce a klidně Vás ještě
      >vyhodit pro závažné porušení pracovní kázně.

• 26. 2. 2009 15:26

xy5

jenže on je další problém v tom, že Vy nechodíte do práce - nemáte nic sepsaného, takže záleží, jak Vás vede - zda na neplac. volnu - od kdy do kdy, ale na to musí být písemná dohoda, protože se to píše i na přílohu k žádosti, která se přikládá k neschopence, když je placena z OSSZ
      pokud Vás vedla na neomluvené absenci, tak je to je problém, protože ona Vás opravdu může vyhodit - navíc, když dostanete § 55 Zák.práce, tak nemáte nárok na případnou podporu

• 26. 2. 2009 15:29

xy5

jen doplním: o neplac. volno byste musela písemně požádat, zam-tel Vám ho povolí (není to ale povinnost schválit) a musí být sjednáno, jak bude hrazeno zdrav. poj., zda celé zaplatí zam-ec, tedy 13,5 %, nebo 4,5% zam-ec + 9% zam-tel
      každopádně musí být jasné, od kdy do kdy to neplac. volno má být (za neplac. volno nenáleží ani nemoc. dávky, které jsou placené z OSSZ)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).