Průměrná cena PHM

• (neregistrovaný)

26. 2. 2009 13:36

Hledal jsem na internetu průměrné ceny benzínu (jsu živnostník a pracovně jezdím svým autem-na techničáku není uvedena firma,IČO).Jsu z toho dost zmatenej,našel jsem dvoje průměry.Jeden je 1)Průměrné ceny poh.hmot pro účely cestovních náhrad (pro zaměstnance) a 2)Průměrné ceny poh.hmot pro podnikatele.Prosím,kterej použiju já??Dík

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2009 16:30

mwis (neregistrovaný)

Re: průměrná cena PHM
      Pro rok 2008 si můžete vybrat zda použijete průměrné ceny dle D-pokynu nebo ceny dle vyhlášky MPSV + sazba základní náhrady 4,10Kč / km. Pro rok 2009 jsou průměrné ceny stanoveny vyhláškou 451/2008 Sb + sazba základní náhrady 3,90Kč / km.
      viz.: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA9846C-EC68F392/cds/xsl/legislativa_metodika_9229.html?year=0

• 26. 2. 2009 16:41

Ruda (neregistrovaný)

Tak že mě se VŠEOBECNĚ týkají jako OSVČ,která použije auto které není v majetku (je moje vlastní jako by na RČ) Průměrné ceny PHM pro "zaměstnance"???? To jsou ty co vydáva MPSV na začátku roku??? Totálně sem z toho zblblé!!!!!!
      Na co so potom ty druhý pro podnikatele???DĚKUJÍÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!!

• 27. 2. 2009 0:47

zdena (neregistrovaný)

Rudo,letos si můžete vybrat.Pro rok 2007 platily jiné ceny pro zaměstnance a jiné pro podnikatele. Pro rok 2008 páni poslanci umožnili podnikatelům použít buď jedny, nebo druhé ceny. A pro rok 2009 průměrné ceny PHM platí stejně pro zaměstnance i pro podnikatele už od začátku roku.

• 27. 2. 2009 8:50

Ruda (neregistrovaný)

Zdeno (jste noční ptáče!!!) myslím podle času vložení příspěvku. Jste strašně hodná,ale ještě prosím o potvrzení toho,že v předchozích letech se mě (jako OSVČ,která používá vlastní vozidlo k firemním účelům) týkaly průměry cestovních náhrad pro zaměstnance,které vydává na začástku roku MPSV???

• 27. 2. 2009 10:25

mwis (neregistrovaný)

V předchozích letech, tzn. do roku 2007 včetně, se Vás týkaly průměry náhrady zveřejněné ministerstvem financí v D-pokynech platné pro OSVČ, možnost vybrat si platí jen pro zdaňovací období 2008 a od roku 2009 platí jen vyhláška MPSV, kterou nově použijí všichni - zaměstnanci i OSVČ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).