Re: druhý stupeň, péčeo osobu blízkou
Na zdravotní pojišťovně jste nahlášen jako osoba, za kterou je plátcem ZP stát z titulu evidence na úřadu práce.Pokud budete evidován na úřadu práce, nebudete nic nikam hlásit,jedině v případě, že by jste v evidenci ÚP nebyl, došel by jste si na městský nebo obecní úřad, tam by vám na základě rozhodnutí , že jste příjemcem příspěvku vystavili potvrzení o této skutečnosti .
Potvrzení by jste mohl uplatnit vůči příslušné okresní správě sociálního zabezpečení pro účely zápočtu doby péče jako náhradní doby pro účely výpočtu důchodu a vůči příslušné pobočce zdravotní pojišťovny pro účely uznání statutu tzv. „státního
pojištěnce“, kdy zdravotní pojištění hradí za osobu stát.
Česká správa sociálního zabezpečení í hodnotí, zda uzná rozsah péče tak, aby byla doba péče započítána jako náhradní doba pro účely důchodového pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2009 14:30
Dobrý den,
babičce byl přiznán 2.stupeň ZTP. Osoba, kterou jsme uvedli v žádosti, jsem byl já. Jsem od prosince v evidenci ÚP, beru podporu v nezaměstnanosti. Vím, že by za mě stát platil SP a ZP, kdybych na ÚP nebyl. S čím si ale nevím rady je, jestli skutečnost, že o babičku pečuji mám nahlásit na svoji zdravotní pojišťovnu a SP (tam asi ne že?). Ze soc. odboru jsem dostal potvrzení, že jsem osoba pečující. Prosím poraďte! Díky moc!