Re: Ještě jednou dovolená....už mám tiky
Můj pohled je takový:
To náhradní volno jsem pochopila, že je za odpracované přesčasy, a to se podle § 348 odst.1 písm.c) považuje pro účely dovolené za výkon práce.
Nevím od kdy je v prac.poměru ale jestli již splnil podmínku odpracování 60 směn od začátku pr.pom., vzniká mu nárok na dovolenou za kalendářní rok 2009 a jestli pracovní poměr končí 28.2. , vzniká mu právo na poměrnou část dovolené na r.2009 ve výši 2/12. Jesltiže nemá opracováno od začátku prac.pom. 60 směn (myslím, že by se měli započítat i ta placená volna), má nárok na 1/12 za každých 21 odpracovaných dnů.
Re: Ještě jednou dovolená....už mám tiky
Už včera jsem vám odpovídala, jak se počítá dovolená u zaměstnanců s pracovní dobou rozvrženou nerovnoměrně. Dovolená se vztahuje ke kal. roku, takže spočítáte počet odpracovaných pracovních směn v roce 2009, ty vydělíte počtem týdnů, na které je pracovní doba rozvržena nerovnoměrně (za leden a únor je to 8,42) a výsledek vynásobíte počtem týdnů dovolené, které představují celoroční nárok (celoroční nárok pokrátíte na období 2 měsíců). Za práci přesčas nemůže mít pracovní volno s náhradou mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
26. 2. 2009 16:11
zaměstnanec má nerovnoměrnou pracovní dobu a z minulých měsíců se mu převádí tkz. klouzavé volno /klouzák/,tzn. že nemusí do práce,ale má náhradu mzdy, to proto aby se mu vyrovnal počet hodin,protože přesčasy se neproplácí.nyní si vybral tento klouzák v únoru z prosince a protože končí prac.poměr,zaměstnavatel tvrdí,že nemá nárok na dovolenou za měsíc únor,protože měl to volno a neodpracoval 20 dní..Já tvrdím,že když má za to náhradu mzdy,počítá se mezi odpracované a tudíž má nárok na dovolenou.Třeba jste se s tím někdo setkal a poradíte.Jinak na to asi už kašlu,ale prostě mě to nedá spát.Díky moc.