Re: Zrušení životního pojištění
Dobrý den,
dodanila bych až za rok 2009, kdy je smlouva ukončena. Jinak jsem něco zaslechla, že když jsou peníze ze zrušené životní pojistky ihned poslány na novou životní pojistku, tak se dodaňovat nemusí. Tzn. nesmí Vám peníze přijít, ale pojišťovna je musí poslat na novou pojistku. Nevím zda je to pravda, ale určitě je to zajímavé. Možná se tu k tomu někdo vyjádří.
Mějte se
Budete dávat až v roce ukončení pojistné smlouvy, tj. k 1.2.2009, ale pokud částky, které jste si odečetla v daních za ty dva roky nepřesáhly částku 6000,- nemusíte dodaňovat.
no tak to je trošku mimo, ne? není pravda, že nemusí dodaňovat, ale že nemusí podat dp pokud není jinak povinna ho podat (pokud nemá ztrátu z podnikání, pokud nemá vícero zaměstnavatelů, atd atd..). to je sakra rozdíl. pokud dp podá, MUSÍ dodanit i kdyby to bylo 1000.
>>>>Budete dávat až v roce ukončení pojistné smlouvy, tj.
>>>>k 1.2.2009, ale pokud částky, které jste si odečetla
>>>>v
>>>>daních za ty dva roky nepřesáhly částku 6000,-
>>>>nemusíte dodaňovat.
>>>
>>>proč?
>>Podle § 38g odst. 1 a 2, pokud jeho tzv. jiné příjmy
>>podle §7 a 10 (včetně úhrnné částky pojistného dříve
>>uplatněného pro snížení základu daně)nepřesáhnou
>>částku
>>6000,- za rok, není povinnost podávat daňové
>>přiznání.
>
>
>no tak to je trošku mimo, ne? není pravda, že nemusí
>dodaňovat, ale že nemusí podat dp pokud není jinak
>povinna ho podat (pokud nemá ztrátu z podnikání, pokud
>nemá vícero zaměstnavatelů, atd atd..). to je sakra
>rozdíl. pokud dp podá, MUSÍ dodanit i kdyby to bylo 1000.
V mé odpovědi je ale jasně napsáno příjmy podle §7 (tj. příjmy z podnikání) a podle §10 nejsou vyšší než 6000,-, tzn., že má pouze příjmy ze závislé činnosti dle§6. Nemusí dodaňovat, zjišťovala jsem na FU.
>
ve vaší odpovědi je hodně nejasností. nikoliv 7 a 10, ale 7 AŽ 10, to je taky sakra rozdíl.
a je velký rozdíl mezi nemusí dodaňovat a nemusí podat. tazatelka nikde nepíše, že má jen zaměstnání a vy suverénně napíšete - pokud je míň, než 6000, nedodaňujete.
nemusí možná podat přiznání, ale pokud podá, musí dodanit.
nepoužíváte přesné termíny, takže kdoví, jak jste otázku fú formulovala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
26. 2. 2009 19:25
Dobrý den,
dne 3.12.2008 jsem dala výpověď ke smlouvě na životní pojištění s tím, že pojistka zaniká k 1.2.2009 z důvodu vyplacení odbytného.
Uplatňovala jsem si částky za rok 2006, 2007, za rok 2008 ne.
Teď vyplňuji daňové přiznání za rok 2008 - budu tam uvádět do příjmů podle paragrafu 10 i ty částky z té zrušené pojistky? Nebo se mě toto bude týkat až v roce 2009, kdy jsem obdržela odbytné?
Prosím prosím o odpovědi...
Alča