Re: dodatečný odpočet DPH
Ano,odpočet daně je možno uplatnit pouze u obchodního majetku (nad 40.tis.)pořízeného za posledních 12 měsíců přede dnem účinnosti uvedeného na osvědčení o registraci.Podmínkou pro uplatnění odpočtu jsou daňové doklady vystavené plátcem,které obsahují částku za zdanitelné plnění,která je včetně daně.Ve vašem případě se jedná jen o ty dva stroje nad 40 tis.Nárok na odpočet daně se uplatní v daňovém přiznání za první zdaňovací období po dni účinnosti uvedeného na osv.o registraci,takže u vás za I.Q.2009.Jen upozorňuji na par.74 odst.4,jak se postupuje při výpočtu,hlavně jestli bude za rok 2008 odpis.A taky nezapomeňte koncem roku 2009 dodanit v daňovém přiznání FO,částky,které si uplatníte jako odpočet ,půjdou do příjmu.Je to všechno dost složité,rozmyslete si,zda není jednodušší odpisovat z ceny s DPH.
Re: dodatečný odpočet DPH
Do rána se mi trochu vyjasnilo a teď přemýšlím,zda jsem neuvedla blbost s tím dodaněním v roce 2009.Měla jsem stejný případ,ale se zásobama a ty byly v době zaúčtování celé v nákladech,tak proto to dodanění.U HM vlastně nic v nákladech nebylo,takže se asi nic dodaňovat nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2009 21:03
podnikám od 1.4.2008 a nebyl jsem plátcem DPH. hned při začátku podnikání jsem koupil dva stroje jejichž cena byla přes 40 tisíc korun bez DPH a letos v lednu jsem koupil další jehož cena je pod 40 tisíc korun. plátcem jsem se stal dobrovolně letos od 19 února.
chci se zeptat jestli je možnost dodatěčně uplatnit odpočet DPH a jesti ano tak v řádném přiznání ( plním čtvtletně) nebo mimořádném konkrétně jen na tyto tři stroje. děkuji