Re: DPH daň.dokladu zálohy na materiál
No já nevím, ale :
"Plátce DPH je povinen vystavit daňový doklad do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně s nárokem na odpočet nebo přijetí úplaty (§ 26 odst.1).
Na rozdíl od roku 2008 je uložena povinnost vydat daňový doklad vždy."
Pokud bych stihl materiál a práci dodat do 15 dnů od přijetí platby, stačí vystavit konečnou fakturu s odečtenou zálohou, to je mi jasné.
Jenže z důvodu delších dodacích lhůt u výrobců + vlastní montáže mohu ve většině případech vystavit konečnou fakturu až po min 3 (spíše čtyřech) týdnech od přijetí platby zálohy.
Což znamená povinnost vystavit daň.doklad na zálohu a mou otázku, jestli zde lze uplatnit sníženou sazbu DPH a jak tím pádem formulovat předmět plnění tohoto dokladu.
přečtete si §21/2, změna po plátce s daňovou evidencí v zálohách neni, jen umožňuje považovat za DD pokud odvete dříve
Aha, díky za info :) .
Bohužel, toho lze využít snad u drobných investorů, případně po domluvě.
Obávám se, že v případě velké zakázky (která se kolikrát protahuje i na 1/4 roku), bych pro toto nenašel pochopení (nemohli by si odečíst DPH až do finální faktury, ačkoli uhradili zálohu).
Ani já bych s takovým postupem nebyl spokojen, být na jejich místě :) .
Takže jak formulovat předmět plnění DD za platbu zálohy, aby mohlo být DPH 9%?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2009 10:32
Dobrý den.
Jsem plátce DPH.
Z důvodu pozdních plateb faktur a tím pádem následných problémů při odvodu DPH plánuji "najet" na systém zálohových plateb (alespoň u některých zákazníků).
Po výzvě k platbě mi zákazník uhradí zálohu na materiál (a následné práce) a já mu na základě toho vystavím daňový doklad.
V případě vystavení klasické faktury "po" bych účtoval s DPH 9%.
Dodání materiálu i prací z mé strany proběhne až po 2-3 týdnech od vystavení daň.dokladu.
Co musí být na daňovém dokladu uvedeno, abych mohl tento účtovat ve snížené sazbě DPH 9%, i když vlastně ještě nebyla dodána žádná práce?
Stačí něco jako "uhrazení zálohy za materiál a následné práce" s jakýmsi rozpisem a místem realizace?
Děkuji za rady.