Re: Srážka z hrubé mzdy
No právě, jedná se o srážku z hrubé mzdy. Jde o pojištění zaměstnanců, na které přispívá z-tel. To co si přispívají zaměstnanci na pojištění v čistém, se přepočte na hrubou částku, která se odečte od hrubé mzdy. Dle pojišťováků se to prý dělá běžně, jenže o tomhle jsem slyšela poprvé až od nich.
co je to za nesmysl? Zam-tel může přispívat zam-cům na jejich penzijní připojištění nebo životní pojištění (vcelku 24000Kč/rok), aniž by to podléhalo SP, ZP, daním, co si platí zam-ci, je jejich problém. Pokud jim chce navýšit mzdu, tak zam-tel může - tak proč do toho motáte penzijní poj., životní pojištění?
Neumím to vysvětlit, proto jsem na začátku psala, že to nebudu vysvětlovat, protože se do toho jenom zamotám. Jediné, co mě zajímalo bylo, jestli je legální, když se z hrubé mzdy strhává na základě dohody se z-cem určitá částka. Ale tady mi na to asi nikdo odpovědět neumí. Vím, že se snižuje VZ pro pojištění a vlastně i základ pro daň, že to není asi úplně správné, ale kde je napsáno, že se to nemůže? Nevadí, už čekám na odpověď z příslušných institucí.
>>>>>>Prosím o stručnou odpověď, je zákonné strhnout z
>>>>>>hrubé
>>>>>>mzdy částku na základě podepsané dohody se
>>>>>>zaměstnancem? Případně, jaký zákon toto
>>>>>>upravuje.Nebudu zde
>>>>>>rozepisovat co je to začástku atd. Jen mě zajímá,
>>>>>>jestli se
>>>>>>to může. Předem děkuji za odpovědi.
>>>No právě, jedná se o srážku z hrubé mzdy. Jde o
>>>pojištění zaměstnanců, na které přispívá z-tel. To co
>>>si
>>>přispívají zaměstnanci na pojištění v čistém, se
>>>přepočte
>>>na hrubou částku, která se odečte od hrubé mzdy. Dle
>>>pojišťováků se to prý dělá běžně, jenže o tomhle jsem
>>>slyšela poprvé až od nich.
>>
>Neumím to vysvětlit, proto jsem na začátku psala, že
>to nebudu vysvětlovat, protože se do toho jenom
>zamotám. Jediné, co mě zajímalo bylo, jestli je legální, když
>se z hrubé mzdy strhává na základě dohody se z-cem
>určitá částka. Ale tady mi na to asi nikdo odpovědět
>neumí. Vím, že se snižuje VZ pro pojištění a vlastně i
>základ pro daň, že to není asi úplně správné, ale kde je
>napsáno, že se to nemůže? Nevadí, už čekám na odpověď
>z příslušných institucí.
Tady se na BC několikrát objevil podobný dotaz. Tam ovšem zaměstnavatel chtěl snížit hrubou mzdu o částku, kterou by on sám přispíval zaměstnanci. To mělo logiku, protože by si tím snížil odvody ZP a SP (o jeho provizi nemluvím). Zaměstnancům to pravděpodobně také odůvodnil nižšími odvody a o tom, že se jim tím sníží průměry na dovolenou, na nemoc, na důchod atd. taktně pomlčel.
Vy ovšem píšete, že budete zaměstnancům strhávat v hrubém to, co si oni sami přispívají v čistém. Tam mi smysl jaksi uniká.
V každém případě budu ráda, až se dozvíte odpověď od příslušných institucí, když to tady zveřejníte. Určitě je nás víc, koho to zajímá.
Od nějakých institucí se nic o tom nedozvíte, maximálně Vám řeknou, že to nepřipadá v úvahu. A myslím, že to bude správná odpověď, protože srážet něco takového v hrubém nejde. A navíc, jak to popisujete Vy, že by se např. 300 Kč, které si chce přispívat sám zaměstnanec, přepočetlo na hrubou a dalo se mu o to méně - to nedává vůbec žádný smysl. Já myslím, že to pojišťovací agent myslel tak, jak už tady někdo psal: zaměstnavatel přispěje 500 Kč, tak si tuto částku bokem přepočítá na hrubou a o to dá zaměstnanci méně hrubého. Čili zaměstnanec dostane peněz stejně (tzn. čistá mzda o výplatě plus těchto 500 Kč na účtu) a zaměstnavatel ušetří na odvodech. Ale dávat nějakou takovou hrubou srážku na mzdovou pásku skutečně není možné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2009 10:45
Prosím o stručnou odpověď, je zákonné strhnout z hrubé mzdy částku na základě podepsané dohody se zaměstnancem? Případně, jaký zákon toto upravuje.Nebudu zde rozepisovat co je to začástku atd. Jen mě zajímá, jestli se to může. Předem děkuji za odpovědi.