Re: Okamžik zaúčtování rozdílu z Přehled
Během roku 2007 účtujete OSSZ, VZP DO NÁKLADŮ. Uvedete příjem dle §7 a náklady. To uvedete do přehledů. Vzniklý rozdíl - plus buď si necháte v r. 2008 vrátit a dáte do příjmů, nebo si necháte započíst na zálohy r. 2008. Nebo - doplatek - doplatíte v r. 2008 - je nedaňový.
Vedete DE ne, tam se časově nerozlišuje. Pokud vám z r. 2006 vrátili peníze tak jste je přijala jako příjem a následně vydala na zálohy jako výdaj.
Nezapomněla, napsala jste to už v prvním dotaze. Podle mě zálohy jdou na 336 účet a až při podání přehledu to vstupuje na 524 ovšem musí to být časově rozlišené (tedy zálohy 2007 336/221, 31.12.07 524/nějaký účet časového rozlišení, z hlavy si teď netroufnu říct a cca v dubnu účet čas. rozlišení/336 zvýšení/snížení 524 podle konečného základu daně.
Někde tady je starší příspěvek, kde je to lépe vysvětlené, zkuste zapátrat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2009 22:40
Jak se správně v roce 2007 a dříve účtoval rozdíl vzniklý na Přehledech SP a ZP u OSVČ vedoucích účetnictví?
Jde mi hlavně o tu posloupnost úkolů. Tedy záíohy účtuji během roku do nákladů, pak vyplním přehledy, vypočtu přeplatek, a odúčtuji z nákladů? V této chvíli ale už mám zase jiné pvýdaje než jaké jsem poprvé uvadla na Přehledu...nějak tápu.
Znovu upozorňuji, že jde o rok 2007.Od 2008 je to nedaňové takže už neřeším.
Děkuji