Re: průměrný hrubý hodinový výdělek
průměr na hodinu spočítáte z hrubé mzdy, ale bez náhrad, které platíte průměrem tj. za dovolenou, lékaře apod. a vydělíte odprac. hodinami
náhradu za 1. 14 dnů KD spočítáte z tohoto průměru - redukční hranice 90% - a 60% výpočet náhrady - jen za prac. hodiny, které měl odpracovat, ale až od 4. pracovního dne (1. 3 prac. dny je doma zadarmo)
kalkulačka je např. na stránkách MPSV, jak se počítá náhrada, je velmi dobře popsáno např. v Abecedě MÚ, na strákách ČSSZ je ke stažení brožura na toto téma (na každé OSSZ je tato brožura zadarmo k dispozici)
protože 1/2 náhrady vlastně hradí stát, tak na výpočet dejte pozor - při kontrole bude OSSZ výpočet kontrolovat
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2009 1:23
Dobrý den.
Předem se omlouvám za svůj primitivní dotaz, v oblasti mezd jsem úplně na začátku. Trochu tápu u průměrného hrubého hodinového výdělku. Pochopila jsem správně, že za předcházející kal. čtvrt. sečtu hrubé mzdy a výsledek vydělím počtem odpr. hodin? Dostala jsem se na jeho HMT, to bude asi tím, že zaměstnanec nemá žádné odměny, prémie, takže mu to nemá co zkreslovat... A když mi vypočtená částka vyšla 90Kč, tak z ní spočítám 90% a z těch 90% spočtu 60% a vynásobím počtem prostonaných hodin a jsem u náhrady mzdy? Předem děkuji za odpověď a za Váš čas.