Re: zdanění dividend ze zahraničí u FO
Přiznám se, že ani já přílohu č. 6 nenašel, na vašem místě bych se zabýval přílohou č. 3, ta je podle mého názoru pro vás aktuální.
Aha, tak to je poněkud jiná záležitost, pokud se jedná o příjmy podle §6 odstavec 1 písmeno 4, tedy příjmy plynoucí v SOUVISLOSTI se současným, budoucím nebo dřívějším výkonem závislé činnosti podle písmen a) až c) nebo funkce bez ohledu na to, zda plynou od plátce, u kterého poplatník vykonává závislou činnost nebo funkci, nebo od plátce, u kterého poplatník závislou činnost nebo funkci nevykonává, pak samozřejmě se jedná o příjmy ze závislé činnosti, nikoli z kapitálového majetku.
I když vyplácet závislou činnost formou dividendy, s tím jsem se ještě přiznávám nikdy v praxi nesetkal i pro mne je to zajímavá novinka, nejen pro vás :-).
U nás dostává zaměstnanecké akcie zahraniční matky prakticky každý zaměstnanec jako součást odměny (nikoli jako opci). Do loňska jsme to dělali tak:
- že o samotném udělení odměny se nedanilo (nic jste nedostal, akcie se rozpouštěly postupně po dobu 5 následujících let)
- rok po udělení došlo prvnímu vestování (převodu akcií na zaměstnance) a pak každý rok po dobu 5 let - to jsme danili tak, že jsme to připočetli do celkového příjmu ze závislé činnosti podle kurzu akcie v den přidělení a podle ročního kurzu dolaru MFČR, nebo podle denního kurzu ČNB, co kdo chtěl, jednodtně v celém DPFO
- dividendy se už účtovaly odděleně od zaměstnaneckého vztahu a to jako zahraniční kapitálový příjem na příloze 4 (loňské) - výpočet daně ze samostatného základu dle loňského par. 16/2, letos není.
- pokud zaměstnanec prodal akcie dříve jak za 1/2 roku, nebo ihned, musel navíc zdanit rozdíl mezi cenou v den vestování (jako výdaj) a v den prodeje a byla otázka co s transakčními poplatky. (par. 10)
U nás dostává zaměstnanecké akcie zahraniční matky
>prakticky každý zaměstnanec jako součást odměny (nikoli
>jako opci). Do loňska jsme to dělali tak:
>- že o samotném udělení odměny se nedanilo (nic jste
>nedostal, akcie se rozpouštěly postupně po dobu 5
>následujících let)
>- rok po udělení došlo prvnímu vestování (převodu
>akcií na zaměstnance) a pak každý rok po dobu 5 let - to
>jsme danili tak, že jsme to připočetli do celkového
>příjmu ze závislé činnosti podle kurzu akcie v den
>přidělení a podle ročního kurzu dolaru MFČR, nebo podle
>denního kurzu ČNB, co kdo chtěl, jednodtně v celém DPFO
>- dividendy se už účtovaly odděleně od zaměstnaneckého
>vztahu a to jako zahraniční kapitálový příjem na
>příloze 4 (loňské) - výpočet daně ze samostatného základu
>dle loňského par. 16/2, letos není.
>- pokud zaměstnanec prodal akcie dříve jak za 1/2
>roku, nebo ihned, musel navíc zdanit rozdíl mezi cenou v
>den vestování (jako výdaj) a v den prodeje a byla
>otázka co s transakčními poplatky. (par. 10)
Já moc děkuji za naprosto vyčerpávající odpověď..:-). Jen jsem se špatně zeptala, protože už jsem řešila zároveň i dividendy.. Otázka správně měla znít "zdanění obdržení akcií od mateřské společnosti".. Nevíte zároveň jak je to pak se sociálním a zdravotním pojištěním? Uvádí se zároveň toto zdanění příjmu akcií do vyměřovacího základu pro SP a ZP? Ještě další otázka zní, co by šlo dát jako podklad pro toto zdanění? Předem děkuji!
No nám na to zvou lidi z jedné z největších auditorských společností, aby to nám normálním zaměstnancům trochu osvětlili (že se jim to vyplatí :0 ). Zatím každý rok se to nesociálkovalo, ostatně jako žádná mzda z ciziny. Podle nového znění DZ to ale vypadá, že si minimálně od příštího roku budeme muset těch 35% sami přirazit... Pokud se dozvím něco nového, ozvu se...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2009 6:44
Krásný den, nevíte někdo, jak uvést /zdanit v DPFO příjem dividend od zahraniční právnické osoby, prosím? Děkuji!!