Re: DE-výdaje paušálem-pohledávka
Pokud tomu rozumím dobře, do roku 2008 jste nevedl DE, ale výdaje uplatňoval paušálem. Od roku 2009 hodláte výdaje uplatňovat ve skutečné výši, tedy vést DE. Jde vám o přechod z paušálu na DE ? V tom případě podle §23/8 bod 3. "v případech, kdy poplatník uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 upraví základ daně o cenu nespotřebovaných zásob, o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)a zaplacených záloh.
Základ daně (dílčí základ daně) se upraví za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo.
Vedu neustále DE a výdaje paušálem a nehodlám přejít na skutečné výdaje :-) . V tom případě, chápuli vaši odpověď správně, se nic nezmnění, pokud zůstanu u DE a výdaje paušálem. Děkuji.
Já jenom abychom si vyjasnili pojmy :-). Podíváte-li se například do Pokynů k příloze č. 1, přečtete si zde v pokynu k č. 101, že vedete-li DE, uvádíte do tohoto řádku údaje o příjmech z této evidence.
V č. 102 pak vedete-li DE, pak jsou podkladem o výdajích údaje z této evidence. Výdaje uvedete u všech druhů podnikání stejně, to znamená VE VÝŠI PROKAZATELNĚ VYNALOŽENÝCH VÝDAJŮ PODLE § 24 TOHOTO ZÁKONA".
Tedy vést DE znamená, uplatňovat výdaje PROKAZATELNĚ vynaložené :-).
To, že si pro sebe během roku pravděpodobně sledujete výdaje skutečné, ovšem pro účely daňového přiznání stejně nakonec použijete výdaje paušálem z hlediska zákona o daních z příjmů znamená, že NEVEDETE daňovou evidenci :-).
A jéje, už tu zavanul duch pan Vladimíra 2 :-). Ano, celý rok si povedu DE, v DP uplatním výdaje paušálem, v tu chvíli můžu celou DE vyhodit a jediné co pro mne pak platí je §7/(8) "Uplatní-li poplatník výdaje podle odstavce 7, má se za to, že v částce výdajů jsou zahrnuty veškeré výdaje poplatníka vynaložené v souvislosti s dosahováním příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. Poplatník, který uplatňuje výdaje podle odstavce 7, je POVINEN vždy vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností."
To, že jsem si po celý rok poctivě sledoval skutečné výdaje, již nikoho nezajímá ve chvíli, kdy se rozhodnu, že v DP tyto výdaje nepoužiju a využiju možnosti uplatnit výdaje procentem z příjmů. Tisíckrát ohraná písnička, k tomu se nebudu ani vyjadřovat :-).
pokyn není zákon. o možnosti vést DE a užít paušál se diskutovalo hodně dlouho, existovaly různé výklady. teď je jasný rozsudek. pokud vy se řídíte pouze pokyny k dp tak bacha, např. ohledně rozdělení při spolupráci jsou tam dost seky. a nejen tam:-)
Ten rozsudek hovoří o tom, že pokud vede poplatník DE, stejně může do DP si zvolit buď uplatnění výdajů podle § 24, tedy podle této evidence, nebo využít výdaje paušálem. To tady ale nikdo nezpochybňuje, aspoň já tedy ne. V tomto okamžiku ovšem zcela logicky je vedení DE v oblasti výdajů záležitost irelevantní a zajímavá je pouze strana příjmová. Tedy takto k tomu i přistupuje zákon o daních z příjmů, zvolil jsi si poplatníku výdaje procentem, můžeš si údaje z DE o výši skutečných výdajů strčit za klobouk :-)).
Jestliže kolega pepe do DP již nějakou dobu uvádí křížek v kolonce "Uplatňuji výdaje procentem z příjmů", a má v úmyslu takto postupovat i nadále, pak ho nějaká nezaplacená pohledávka z daňového hlediska nemusí prozatím zajímat. Můžeme se na tomto závěru shodnout, abychom toto téma již uzavřeli ? :-)
Určitěn ne alespoň ne se mnou.
Navrhoval jsem vám, že se k tomuto vrátíme až "po daních". Zatím vás požádám abyste si prostudoval to,
na co jste sám upozornil:
Z. 337/1992 o správě daní...,§ 39, odst. (4) Daňový subjekt, který uplatňuje výdaje procentem z příjmů podle zvláštního předpisu, je povinen vždy vést
evidenci příjmů a evidenci hmotného a nehmotného majetku, který lze odpisovat.
Takže žádnou evidence se zahazovat nebude a navíc
mrkněte na §100/2 ZDPH. A v dubnu ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2009 9:27
Jsem OSVČ, vedeu DE a mám jednu pohledávku v DE. Výdaje mám každoročně paušálem. Jak to bude s touto pohledávkou? Musím dodanit? Jsem začátečník. Děkuji