Re: Vypořádání dědictví - odpověď
záleží jaký máte vztah k bývalému manželovi (mám na mysli vztah mezilidský) protože to vypadá na exekuci toho bytu, když nemá prostředky na vyplacení a vy půjdete tvrdě za svým. Nebo se s ním můžete domluvit že vy vyplatíte jeho a on vám byt přenechá celý a pak ho můžete třeba prodat, pronajímat. Moc jiných možností asi není
Já si vždycky myslela, že tohle se řeší při rozvodu - společné vlastnictví se vypořádává, ne?
Druhá polovina je jeho, k vypořádání při rozvodu nedošlo, chce si byt nechat převést do vlastnictví, ale bez mamčiného podpisu to nelze a ona zemřela, takže teď na to máme nárok my. A vzhledem k tomu, jak se zachoval ke svým dětem (mým bratrům) a mamce se nehodláme toho podílu vzdát.
ještě napíšu svůj názor - třeba mě nějaký právník opraví:
nedědí se členství, ale hodnota čl. podílu, tj. peníze. nikoliv byt. členem družstva je ex, nikoliv vy. družstvo může převést byt členovi, nikoliv vám. mám dojem, že vám prostě zaplatí zděděnou částku a je to.
Ano,my máme nárok na ten podíl, né na byt a oni ho pak napíšou jen na něj. Ale když on na to nemá nám peníze dát,tak jsem zvědavá co bude...jen jsem chtěla vědět jaké jsou u tohoto případu možnosti. My těch peněz taky nemáme nazbyt,takže bysme jej nemohli vyplatit ani my...
>>>>ještě napíšu svůj názor - třeba mě nějaký právník
>>>>opraví:
>>>>nedědí se členství, ale hodnota čl. podílu, tj.
>>>>peníze. nikoliv byt. členem družstva je ex, nikoliv
>>>>vy.
>>>>družstvo může převést byt členovi, nikoliv vám. mám
>>>>dojem,
>>>>že vám prostě zaplatí zděděnou částku a je to.
>>>
>>>Ano,my máme nárok na ten podíl, né na byt a oni ho
>>>pak
>>>napíšou jen na něj. Ale když on na to nemá nám peníze
>>>dát,tak jsem zvědavá co bude...jen jsem chtěla vědět
>>>jaké jsou u tohoto případu možnosti. My těch peněz
>>>taky
>>>nemáme nazbyt,takže bysme jej nemohli vyplatit ani
>>>my...
>>
>>to ten členský podíl dělá tolik??? to bývá obvykle v
>>řádu desetitisíců. banky mu rozhodně na vyplacení
>>podílu půjčí, protože má čím ručit.
>
>No dělá to hodně, ale banka mu nepůjčí, když jde do
>důchodu a manželka je bez práce...ne? A do kdy to musí
>uhradit se neví,není to nikde uvedené...teď čekáme
>právě co se bude dít. Ale on nemá čím ručit, ten byt je družstav,nemá ho v sobním vlastnictví.
No ale on si to nemůže přepsat dřív než se s námi vypořádá..my mu pak podepíšeme smlouvy, kde je uvedeno, že se podílu vzdáváme a že se s námi vypořádal, ale né dřív než nám to opravdu dá...zase naše špatná zkušenost s ním...a náš podíl je 200-350tis, takže...
>Dobrý den, po smrti naši maminky máme nárok na
>polovinu částky družstevního bytu, kde naše maminka byla
>spoluvlastník nyní už s bývalým manželem. Bývalý manžel se
>již nemůže odvolat,jelikož usnesení již nabylo právní
>moci a nemá peníze ani prostředky, jak je získat, aby
>nás mohl vyplatit a předal věc advokátovi. V usnesení
>není uvedené žádné datum do kdy se má částka zaplatit.
>Jak se tato situace tedy dá řešit? Možná nám bude
>nabídnuta nějaká forma splátek nebo snížení částky,ale my
>nic takového nehodláme akceptovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2009 21:30
Dobrý den, po smrti naši maminky máme nárok na polovinu částky družstevního bytu, kde naše maminka byla spoluvlastník nyní už s bývalým manželem. Bývalý manžel se již nemůže odvolat,jelikož usnesení již nabylo právní moci a nemá peníze ani prostředky, jak je získat, aby nás mohl vyplatit a předal věc advokátovi. V usnesení není uvedené žádné datum do kdy se má částka zaplatit. Jak se tato situace tedy dá řešit? Možná nám bude nabídnuta nějaká forma splátek nebo snížení částky,ale my nic takového nehodláme akceptovat.