Re: narození druhého dítěte
Budete mít rodič.příspěvek od narození dítěte. Abyste si mohla zvolit kratší( zvýšenou) variantu, musela byste splňovat podmínky a dosahovat 380,- VZ na den při PPM. PPM vy brát nebudete, protože nemáte již zaměstnavatele ani nejste zřejmě v ochranné lhůtě. Abyste si mohla zvolit jinou než 4 letou variantu, musel by o RP požádat Váš manžel, pokud by on splňoval podmínky a limit alespoň 380 Kč VZ (den.Je to díra v zákoně, kterou maminky
zatím využívají. Určitě jste nale nebyla na OSSZ, ale na ÚP odd.státní soc.podpory.:-)
Re: narození druhého dítěte
V evidenci ÚP nebudete, protože to jsou uchazeči o zaměstnání a Vy se předpokládám o žádnou práci ucházet nebudete, když budete mít miminko. Váš manžel, protože má zaměstnavatele, si může vybrat variantu délky pobírání rodičovského příspěvku (3letá je v součtu nejvýhodnější) a přitom bude dál pracovat. Vy budete pečovat o dítě a na své zdravotní pojišťovně se musíte zaregistrovat do kategorie osoba pečující celodenně o dítě do 7 let a budete pojištěna státem.
Když jste měla první dítě, tak platila jiná pravidla pro výši a délku pobírání rodičovského příspěvku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2009 12:36
dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit?
čekám narození druhého dítěte, byla jsem na OSSZ s formulářem ohledně porodného a ptala jsem se tam paní na jaký rodičovský příspěvek budu mít nárok. paní mi vysvětlila, že v mém případě mám nárok pouze na 4letou rodičovskou, že si nemůžu vybírat. nebo, že mám ještě jednu možnost, že přijdu s manželem, ten tam podepíše nějaký formulář/že nastoupí jako na mateřskou na pár dní on/ a pak, že můžu mít nárok i na 3letou rodičovskou. Vůbec tomu nerozumím proč? při prvním těhotenství jsem měla zaměstnavatele i nárok na mateřskou, teď při druhém těhotenství už zaměstnavatele nemám ani nemám nárok na mateřskou.