Dobrý den,
na zodpovězení ve fóru je zde příliš otázek a málo informací. Předně, nejprve nastupujete na mateřskou, pakliže na ni máte nárok. Poté na rodičovskou. Mateřská dovolená OSVČ se při splnění dalších podmínek odvíjí od výše placeného nemocenského pojištění za posledních 12 měsíců. Dle kalkulátoru pro orientační výpočet mateřské vychází při 92 korunách nemocenského měsíční částka PPM 2883 Kč.
Podle současných podmínek má nárok na dvouletou rodičovskou rodič, který dosáhl PPM ve výši 380 Kč na den. Což Vás případ zřejmě nebude. Budete tedy volit mezi tří až čtyřletou rodičovskou ve výši 7600 Kč a 3800 Kč. Připravují se ale legislativní změny. Informace k možným sociálním příspěvkům Vám sdělí úřad práce odbor státní sociální podpory. Ovšem až na základě předložených příjmů, vždy za uplynulé čtvrtletí, případně dalších skutečností - podmínky bydlení apod.
Výdělečnou činnost v době pobírání mateřské prostřednictvím jiné osoby Vám zákon nikterak nezakazuje. Řada podnikatelek po dobu PPM zaměstná další osobu, podniká prostřednictvím spolupracující osoby apod. Podnikat osobně můžete až v době pobírání rodičovského příspěvku.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2011 9:52
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o pomoc při zodpovězení otázek s kterými jsem na úřadech neuspěla.
Od 1.1.2010 pracuji jako OSVČ, platím si nemocenské pojištění v min. výši 92,-Kč pro letošní rok.
18.8.2011 nastupuji na rodičovskou dovolenou, chtěla jsem se tedy zeptat v jaké výši mi bude vyplacena a v případě že se nedostanu na životní minimum, tak zda mi bude doplaceno, když po tuto dobu nesmím podnikat.
Dále jsem se chtěla zeptat, zda budu mít nárok na nějaké příspěvky, v případě, že budu samoživitelkou, s přítelem nejsme oddání, ale sdílíme stejnou domácnost.
Poslední otázku mám k mateřské dovolené. Nejspíše si zvolím období 2 let, v jaké výši mi bude MD vyplácena.
Moc děkuji za odpověď.
Hezký den,
PD