Odmítnutí zápisu do obchodního resjtříku

• (neregistrovaný)

3. 3. 2009 13:46

Zapisoval jsem společnost do obchodního rejstříku a po měsíci mi přišlo zamítnutí s tím, že jsem nedoplnil souhlas vlastníka nemovitosti. Tento souhlas jsem však dával na podatelnu současně s vyplněným formulářem a nechápu, co OR ještě chce.

5000,- mi prý vrátí, ale nyní vše budu nucen absolvovat znovu, včetně notářských poplatků, neboť dokumenty mi OR nevrátil.

Mám tyto dotazy:

1. mohu po OR požadovat vrácení jednotlivých dokumentů? (na každém ověřovaný podpis, nebo ověřované kopie, výpis z katastru, živnostenský výpis, celkem tedy šlo asi o 300 Kč)

2. až na podatelnu ponesu nový návrh, mohu požadovat, aby dokumenty převzali proti podpisu pro případ ztráty, abych měl důkaz, že jsem jim je dal?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2009 10:51

pája

Re: Odmítnutí zápisu do obchodního resjt
      >Zapisoval jsem společnost do obchodního rejstříku

sdělte jen pro zajímaqvost, který OR to je
      a po
      >měsíci mi přišlo zamítnutí s tím, že jsem nedoplnil
      >souhlas vlastníka nemovitosti.

Podle mne Vás vyzvali k doplnění tohoto dokumentu(i když tvrdíte, že jste ho předal-měl by být zapsán v seznamu příloh návrhu na zápis) a Vy jste asi nereagoval

Tento souhlas jsem však
      >dával na podatelnu současně s vyplněným formulářem a
      >nechápu, co OR ještě chce.
      >
      >5000,- mi prý vrátí, ale nyní vše budu nucen
      >absolvovat znovu, včetně notářských poplatků,
      Proč not,poplatky, zápis-spol.smlouva je platná k předložení návrhu na zápis 90 dnů

neboť dokumenty
      >mi OR nevrátil.
      >
      >Mám tyto dotazy:
      >
      >1. mohu po OR požadovat vrácení jednotlivých
      >dokumentů? (na každém ověřovaný podpis, nebo ověřované kopie,
      >výpis z katastru, živnostenský výpis, celkem tedy šlo
      >asi o 300 Kč)
      to bych vůbec neřešil, nevracejí, zakládají, nevím přesně proč
      >
      >2. až na podatelnu ponesu nový návrh, mohu požadovat,
      >aby dokumenty převzali proti podpisu pro případ
      >ztráty, abych měl důkaz, že jsem jim je dal?
      >já vždy sešiji a slepím návrh, v seznamu vypíšu všechny přílohy, na podatelně si zkontroluje sama pracovnice ,zda jsou přílohy OK a potvrdí mi kopii návrhu razítkem s datumem, hod. i minutou předání, včetně vypsání jaké kolky a kolik jsem jich předal.

• 4. 3. 2009 22:51

lg (neregistrovaný)

>sdělte jen pro zajímaqvost, který OR to je

Jde o Praha 2, Slezská 9

>Podle mne Vás vyzvali k doplnění tohoto dokumentu(i
      >když tvrdíte, že jste ho předal-měl by být zapsán v
      >seznamu příloh návrhu na zápis) a Vy jste asi nereagoval

Ano, vyzvali k doplnění, ve výzvě byl uveden chybějící výpis z katastru nemovitostí (v televizi nedávno proběhlo, že úředníci si tyto rozličné výpisy už vyřizují sami, proto jsme původně nepřiložili).

Následně po této výzvě jsme výpis z katastru dodali.

Nicméně předevčírem přišlo usnesení - po měsíci (žádost podána 2.2.), že soud podání odmítá na zakládě nedoplnění "souhlasu vlastníka nemovitosti".

Souhlas jsme však přikládali už 2.2. při podání - úřednice ho přehlédla a evidentně se spletla.

Dnes byl na soudu kolega to zjišťovat (jsme trochu rozhořčení), z podatelny ho poslali přímo k úřednici, ta se do šanonu podívala a souhlas tam skutečně "našla". Sdělila, že nyní se již nedá nic dělat, bylo rozhodnuto a lze se odvolat k Vrchnímu soudu - prý soud rozhodne ZA ROK! (to přímo řekla).

Dokumenty nám však nevrátila, prý se nevrací. Můžeme nyní podat nové podání, avšak všechna notářská razítka, výpisy atd. je třeba znovu získat. Vše absolvovat znovu, znovu zaplatit, přestože pochybení je na straně úřednice a sama toto uznala, ale nelze již nic dělat.

>Proč not,poplatky, zápis-spol.smlouva je platná k
      >předložení návrhu na zápis 90 dnů

Kolegovi úřednice řekla, že dokumenty se "zaknihovávají" a nevracejí je a my musíme vše vyřídit znovu, protože toto podání bylo odmítnuto.

>>já vždy sešiji a slepím návrh, v seznamu vypíšu
      >>všechny přílohy, na podatelně si zkontroluje sama

Děkuji, sešití všech papírů je naprosto skvělý nápad, nicméně nezabrání "přehlédnutí". Po této zkušenosti mám obavy, že cokoliv uděláte, úředník si to může vyložit jakkoliv.

Navíc je absurdní, že dále sdělila, že si máme najmout advokáta a že se s navrhovateli normálně nebaví. Přitom chybu učinila ona, nikoliv my :)

• 5. 3. 2009 10:21

pája

Tak takovouhle zkušenost jsem tedy ještě neutrpěl, já komunikuji většinou s OR KS H.Králové a s jeho pobočkou v Pardubicích, ale tam jsou velmi slušní, ochotní, poradí, pomohou dát dohromady ještě před podáním návrhu na zápis.
      Na Vašem místě bych nepodával odvolání, protože Vy potřebujete zapsat firmu a ne se tahat rok po soudech, ale napsal bych stížnost, a to přímo na min.spravedlnosti a v kopii předsedovi kraj.soudu, co to je tam za systém, vše bych popsal a žádal o zjednání pořádku, ten dopis Vás bude stát jen známku a třeba trochu rozhýbete ledy.
      Co se týče advokáta, to jsou jejich obvyklé kecy, návrh si může podat každý sám, když to zvládne, obdobně se chovají na katastru-"dejte si smlouvu sepsat advokátovi nebo notáři" jako by byli placeni za reklamu.
      Víc Vám neporadím,přeji více štěstí v dalších krocích.

• 5. 3. 2009 11:09

lg (neregistrovaný)

Děkuji za povzbudivá slova. Ještě prosím o poslední radu či názor. Máme nejprve společnost zapsat a až poté podat stížnost (rád tak učiním). Nebo podat stížnost neprodleně?

Stejná úřednice nás totiž bude vyřizovat i napodruhé, mají to tam podle abecedy a my spadáme pod ní. Kolega nabyl osobního dojmu, že ta paní se cítí všemocná, hovořila s ním takovým povýšeneckým úřednickým tónem ("vy jste nic, co sem lezete, neotravujte"), který se už dnes na úřadech moc nevidí.

Na ŽÚ byli velice milí a zapsali do živnostenského rejstříku za 2 dny, ale tato paní na OR budí hrůzu. Alespoň kolega (budoucí jednatel) z ní byl šokován.

Má nějaké cesty,jak se v budoucnu mstít? Mohla by nás bedlivěji sledovat, udělit pokutu např. za chybné zaslání listin do Sbírky listin apod. Nejvíce šokující totiž byla její rada, abychom se odvolali k Vrchnímu soudu, který rozhodne ZA ROK, přičemž chybu učinila ona :) Nemluvě o antedatování obou dopisů. Evidentně se cítí naprosto beztrestná.

A ještě jedna perlička: na dveřích mají přímo napsáno "Zde nepodáváme informace", bohužel se tam nesmělo fotit ani telefonovat, jinak bychom to snad poslali do Novy :)

• 5. 3. 2009 11:25

pája

>
      Já bych se stížností vůbec nečekal. Sám se občas setkám s arogancí úředníků taky, ale mám pocit, že s přibývajícími stížnostmi a ostaduma úředníků a úřadů jí ubývá, což asi znamená, že se tím docílí zlepšení.
      >
      >Stejná úřednice nás totiž bude vyřizovat i napodruhé,
      >mají to tam podle abecedy a my spadáme pod ní.

A podle abecedy písmena názvu obchodní firmy?Tak změňte název, nechte přepsat not.zápis, to Vám notář jistě uděla zadara, protože už dostal jednou zaplaceno a dostanete se k jiné úřednici, třeba bude lepší.

chybné zaslání má za následek to, co je nyní Váš problém.
      Já bych doporučoval si vše připravit tak, aby to bylo úplné, kvalifikované, nic n echybělo a poslat to poštou nebo doručit na podatelnu a vůbec se s tou babou už nekontaktovat. To co musíte zasílat do sbírky listin, tam zasílat, protože za nezaslání mohou být snakce, ale zase uhlídání není takový problém a snad tam ta jedubaba nebude věčně, třeba i stížnost pomůže tomu, že dojde k nápravě.

Nejvíce šokující
      >totiž byla její rada, abychom se odvolali k Vrchnímu
      >soudu, který rozhodne ZA ROK, přičemž chybu učinila ona :)
      >Nemluvě o antedatování obou dopisů. Evidentně se cítí
      >naprosto beztrestná. Každý má někde svého ...atd.
      >
      >A ještě jedna perlička: na dveřích mají přímo napsáno
      >"Zde nepodáváme informace", bohužel se tam nesmělo
      >fotit ani telefonovat, jinak bychom to snad poslali do
      >Novy :)
      To by šlo stejně i když jste nefotili, ale proč si přidělávat další starosti s televizí.Já bych počkal, jak se zachová MS a KS po zaslání stížnosti a pak uvidíte. Taky jsme řdešili jeden problém tímto způsobem a viděl byste ty kokty a blebty, co psali z KS a z MS jako omluvu a vysvětlení pochybení jednoho přiblblého soudního úředníka.

• 5. 3. 2009 13:30

lg (neregistrovaný)

Dodatečně jsem si uvědomil, že nás ještě zarazilo toto:

výzvu k doplnění chybějící listiny a následně usnesení o odmítnutí zápisu odeslala v obou případech na soukromou adresu (budoucího) jednatele - do vlastních rukou, který byl uveden na poslední straně formuláře v závěrečné části "navrhovatel". Neměly by se již tyto dopisy posílat na adresu sídla společnosti? Dali jsme už na schránku cedulku a dopis by došel.

Obě adresy (bydliště jednatele a sídlo společnosti) jsou odlišné, dokonce v jiných městech.

zde: http://business.center.cz/business/pravo/formypodn/sro/zalozeni.aspx
      se píše, že "Rozhodnutí o zápisu je doporučeně zasláno do sídla zakládané společnosti".

• 5. 3. 2009 13:38

lg (neregistrovaný)

ŽÚ poslal výpis normálně na adresu sídla společnosti.

• 5. 3. 2009 14:18

pája

ono je to asi takhle- podle o.s.ř. § 47 doručuje soud PO na jejich adresu sídla,ale protože s.r.o. zatím nevznikla, zaslal to podle mne správně na adresu navrhovatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).