Re: neplacené volno na RD - mateřská
Pokud jste práce neschopná a lékař Vám dal neschopenku, pak pro Vás bude výhodnější ta neschopnost (v prvních 2 týdnech Vám bude zaměstnavatel hradit náhradu v pracovních dnech- za první 3 prac. dny nic) a v dalších dnech budete mít normálně placenou nemocenskou až do nástupu na mateřskou. Ta neschopenka ale měla být až od 19.2., protože rodičovská trvala do 18.2. Ale to už jse vcelku jedno. Kdybyste místo neschopenky zůstala na neplaceném volnu, tak byste neměla nárok na tu nemocenskou. Nevím jaké dávky za únor a březen máte na mysli a co s tím mají společného.
Mám na mysli dávky od státu na rodičovskou dovolenou, protože by mi běžel čtvrtý rok - za únor 7600, březen tuším 3500. Prakticky mi bylo na sociálce řečeno, že ukončením RD k 18.2. mi za únor nepříjde vůbec nic, ani poměrná část z těch 7600,-. Hlavně mi šlo o následný výpočet PPM, protože se obávám započítáním dnů na neplacené volno do rozhodného období. Děkuji
Tak to je nějaký nesmysl. Ukončení rodičovské dovolené (což je název volna u zaměstnavatele a trvá maximálně do 3 let dítěte) nemá vliv na výplatu rodičovského příspěvku. Ten Vám nebude náležet až od měsíce, ve kterém začnete pobírat mateřské dávky. Rodičovský příspěvek by Vám také nenáležel v případě, kdybyste dítě dávala do školky na víc než na 4 h denně, ale to také není Váš případ. A Vy myslím ještě spadáte do těch maminek, které mají pobírat rodičák do 4 let, pokud by nenastupovali na další mateřskou, ne? Vy jste si tenkrát ještě nemohla vybírat tu variantu třeba tříletou, nebo ano?
Je pravda, že neplacené volno se do vyloučených dní nezapočítává, takže při výpočtu nemocenské nebo mateřské pak ty dny rozmělňují výdělek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2009 14:13
Dobrý den, prosím o radu:
18.2. byly synovi 3 roky, 11.4. mi začíná mateřská dovolená. Natoupila jsem 18.2. na neschopenku - rizik.těhotenstvi, ale zaměstnavatel mi teď nabízí, že můžu zůstat i na rodičovské dovolené (podepíše mi neplacené volno) kvůli dávkám za únor, březen. Školku nemám. Jen by mě zajímalo, zda se budou či nebudou započítávat dny neplaceného volna do rozhodného období pro výpočet peněžité pomoci v mateřství a tím se mi nesnížil denní vyměřovací základ.
Děkuji moc za odpověď.