Odečet úroků DPFO - moc prosím

• (neregistrovaný)

3. 3. 2009 20:27

Prosím o upřesnění problému na který mám více názorů i z FÚ.

Máme hypotéku na dům ve smlouvě je uvedeno " koupě a dostavba rodinného domu" vlastníci jsme já a manžel, na hypotéce je manžel žadatel , já, tchán a tchýně spolužadatelé. Neboť mě a manželovi úroky z hypotéky uplatnit tento rok nejdou ( nevyšla nám žádná daň) chtěli jsme aby je uplatnil tchán.

Nyní problém podle § 15 ZoDP a pokynu D300 musí být poplatník uplatňujíci odpočet úroků i vlastníkem či spoluvlastníkkem domu.
    Chápu to tedy, že že tchán, který vlastník není tudíž nemůže nic uplatňovat?

Moc děkuji za vaše odpovědi a čas, kterého máte všichni asi teď málo. Klára

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2009 21:33

Leli24 (neregistrovaný)

Re: odečet úroků DPFO - moc prosím
      Dobrý večer Kláro, já si taky myslím, že si může uplatnit úroky jen majitel, takže tchán bohužel ne.

• 3. 3. 2009 22:30

(neregistrovaný)

Také jsem řešila takový problém,nakonec si podali daň.přiznání a světe div se,na FÚ jim to uznali.Je mi to záhada,ale asi bych to zkusila ..

• 4. 3. 2009 8:19

Anna (neregistrovaný)

Taky bych to zkusila - pokud ovšem tchán není spolužadatelem, ale SPOLUDLUŽNÍKEM. Stavěla bych na tom, že je tam ta dostavba - to by se možná dalo navlíknout na písmeno e) - údržba a změna stavby, tam podmínka vlastnictví není výslovně stanovena. Asi záleží na tom, na koho na FÚ narazíte. U zaměstnavatele to uznat nelze, protože nemůžete předložit předepsané doklady, FÚ může přihlédnout i k jiným.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).