Re: Odložená daň z opravné položky nedaň
>>>Vytvořili jsme nedaňovou opravnou položku k
>>>pohledávce
>>>/účtování 559/391/, protože bude tvořena
>>>konsolidovaná
>>>závěrka, jsme povinni účtovat o odložené dani.
>>>Naúčtovala jsem 481/592. Je to správně? Prosím o
>>>pomoc. Moc
>>>děkuji.
>>Vy účtujete o odložené dani poprvé ? Ptám se,
>>protože
>>to je jiný postup. Jinak opravné položky nejsou
>>zrovna
>>tím správným titulem pro tvorbu odl. dan.
>Účtovali jsme už odloženou daň z rozdílu účetní a
>daňové zůstat.hodnoty hmotného majetku.
Takže neúčtujete prvním rokem. K opravné položce by jste tvořili odl. daň, jen pokud by jste měli jistotu, že v příštích letech již bude daňovým nákladem (budete smět tvořit zákonné opr. pol,).Je to jen o tom co letos nezvyšuje, nebo nesnižuje základ daně , ale v příštích letech bude. Účtuje se sumárně, tzn. včetně onoho rozdílu z majetku jedním zápisem. O závazku je povinnost účtovat, o pohledávce účtujete jen pokud nemáte pochybnosti o uplatnění.
Např. nedaňové OP k pohledávkám bych tam zahrnula, jen pokud mám reálnou naději k daňovému úplatnění v budoucnu (viz Zákon o rezervách-tvorba OP k pohledávkám), protože vím, že budu vymáhat soudně apod. Pokud dopředu vím, že nebudu, do odložené daně nepatří.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2009 6:42
Vytvořili jsme nedaňovou opravnou položku k pohledávce /účtování 559/391/, protože bude tvořena konsolidovaná závěrka, jsme povinni účtovat o odložené dani. Naúčtovala jsem 481/592. Je to správně? Prosím o pomoc. Moc děkuji.