Kde shánět zakázky pro svou živnost?

• (neregistrovaný)

14. 5. 2011 13:27

Jsem živnostník, vyrábějící ocelové konstrukce. Kvalitou své práce jsem si vybudoval kontakty na dvě stavební firmy, kterým dodávám ocelové konstrukce, takže základní část výroby mám dá se říci pokrytou.

V tomto případě ale nevidím mnoho možností se nějak rozvíjet a přestože se již pár krát stalo, že mě zákazník oslovil díky doporučení jiného zákazníka, který byl s mými výrobky spokojen, jsou to stále drobečky.

Upozorňuji, že jsem typ podnikatele, který nechce po dvou letech jezdit v mercedesu a provedl jsem několik analýz trhu, ze kterých vyplývá že mé konstrukce jsou o několik procent (někdy až desítek procent) levnější při poměřování stejné a vyšší kvality (tohle asi říká každý podnikatel, ale zde nic nenabízím, takže nebýt to pravda, nemusím to uvádět).

Proto jsem se rozhodl jít cestou předplacení účtů na některých poptávkových serverech.
    Výsledek je 79 odeslaných vyhotovených cenových nabídek. Z toho jsem na plných 73 nedostal žádnou odpověď a u zbývajících jsem dostal dotaz, zda umím slevit z nabízené ceny s nesmyslnými požadavky. Nejdříve jsem měl strach, že vše končí v mém spamověm filtru, ale nabývám dojmu že většina z poptávek byly pouze neexistující projekty pro zvýšení návštěvnosti poptávkových serverů (Skutečnost, že jeden kontakt se představuje pod několika jmény, nebo že nabízí identické zakázky hned ve třech krajích...).

Oslovil jsem tedy bytové družstva. U malých jsem narazil na nedůvěru spojenou s případnými dohady u reklamací, kdyby stavební firma dělala revitalizaci a ocelové konstrukce dodával jiný subjekt. Domluva se stavebními firmami je však nemožná, protože si pochopitelně drží firmy, které jsou na ně navázané. Zkusil jsem tedy tři poptávky u velkých bytových družstev, které revitalizaci rozpoložkovali. Pokaždé jsem byl vyřazen na základě chybějících podkladů (některé jsem mít nemohl, protože neexistuje, stalo se i že jsem nabídku kompletoval s pracovníkem zadavatele). Podle log na autech tyto zakázky vždy dostaly firmy, které pro tyto družstva dodávají konstrukce již dlouhá léta.

Vhazovat letáky s nabídkou do poštovních schránek nevidím jako moudré, protože o dodavatelích v těchto projektech majitelé schránek nerozhodují. Oslovovat stavební firmy emailem s nabídkou mám strach, protože by se jednalo o nevyžádanou poštu a přestože mi takových nabídek chodí několik denně. Na nějakou reklamní akci bohužel nemám žádnou finanční rezervu.

Tyto možnosti zde vypisuji, protože je docela možné že jednoduše nevím o některých dalších možnostech. Má-li někdo nápad, jak sehnat v této zemi zakázky v případě, kdy nechci dávat úplatky (zde jde o přesvědčení. Již na začátku jsem deklaroval, že v situaci kdy mi nic jiného nezbyde, skončím s touto akcí. Když někdo domluví zakázku, samozřejmě se s ním domluvím na jakési provizi, ale rozhodovat o tom kdo dostane zakázku dle toho, kolik mi dá peněz se mi příčí) a chci udělat konstrukci tak, jak se podle norem a technických postupů má (má vize je udělat zakázku, předat investorovi a nikdy se na stavbu nevrátit z důvodu jakékoli reklamace, takže slevit výrobky za cenu používání nevhodných materiálů neudělám), dejte tip.

Vím, že neexistuje nějaký uni způsob a že jsou mé názory velice naivní, ale třeba jsem na něco zapoměl.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2011 23:09

dRaCZken (neregistrovaný)

Předpokládám, že disponujete kvalitní webovou prezentací, která se umísťuje na první stránce ve vyhledávači po vyhledání slova "ocelová konstrukce". Pokud ne, tak dejte vědět a můžeme Vám s tímto odvětvím pomoci.
      s pozdravem Jakub Kohout

• 15. 5. 2011 10:43

jezevec (neregistrovaný)

Tak zaprvé doufám, že redakce smázne ten spam přede mnou.

K odpovědi: myslím že byste si měl nejdříve ujasnit v hlavě, zda chcete vyrábět (a dodávat stavebním firmám), a nebo prodávat (a hrnout se do výběrových řízení). Velmi málokdo zvládne obojí dělat dobře.
      Jinak narazit na limity svého rozvoje je realita - vždy je někde mez, za kterou je trh už nasycen nebo rozparcelován, a náklady na další expanzi by byly neúměrné přínosu. Přičemž korupce je jen druh existující parcelace trhu.
      Z toho co jste popsal by se jevilo jako nejvýhodnější kontrahovat prodejce, který s korupcí problémy nemá  :) , a vyrábět si svoje a o odbyt se nestarat. Ovšem čím levněji prodejce nakoupí, tím více může korumpovat, to je realita. Pokud trh akceptje i nekvalitní výrobky, s dražší produkcí budete prorážet jen těžko, zejména ve VŘ kde jediným kriteriem je cena - výrobci textilu by mohli vyprávět. 

• 15. 5. 2011 17:22

bez přezdívky

Určitě bych se zaměřil na internetovou propagaci. Existuje celá řada postupů jak efektivně a relativně levně řešit propagaci na internetu.

Poptávkové a nabídkové servery lze brát pak spíše jako takový doplněk, ale určitě se na nich nedá nějak výrazně stavět. Mnohdy jde opravdu jen o vyhozené peníze.

Neznám podrobně kroky, které jste již učinil v propagaci, ale určitě bych využil i propagaci formou běžné pošty s nějakým dopisem/oslovením a poutavou brožurkou + nějakou slevou či dárkem při zahájení spolupráce.

Ale je to vše na dlouhé povídání a zvažování stovek různých kombinací propagace k dosažení co nejlepších výsledků. Ale internet je dnes určitě nezanedbatelnou a mnohdy i klíčovou záležitostí.

• 16. 5. 2011 9:01

a o takhle (neregistrovaný)

co takhle zkusit pravdu prověřit trestním oznámením s podezřením na podvod ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).