Mobilní provozovna

• (neregistrovaný)

16. 5. 2011 12:56

Dobrý den,
    chtěla bych si zařídit mobilní provozovnu - stánek na prodej potravin (balené potraviny - pivo, limonády, zmrzlina). Jedná se o prodej na jednom místě časově omezený cca na 2 měsíce, takže snad podmínky mobilní provozovny splňuji. Co vše k tomu potřebuji? Předpokládám, že ohlášení na ŹÚ v mém bydlišti, ohlášení Státní zem. a potr. inspekci. Prodej by byl na pronajatém pozemku od soukromníka. Potřebuji ještě k tomu souhlas obce, pokud ne, je nutné to na obec hlásit? Event. jsou potřeba jiné souhlasy nebo nějaká další ohlášení?
    Děkuji. S.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2011 14:14

tomas.dlask (neregistrovaný)

Dobrý den,

server Podnikatel.cz se tématu mobilních provozoven a stánků velmi věnoval, na příští týden chystáme připomenutí tohoto tématu.

Prozatím výběr ze starších článků:

Chci si založit prodejní stánek s občerstvením. Jak na to?
      Při otevření stánku s občerstvením si dejte pozor na výběr živnosti i hygienu

Hezký den

• 16. 5. 2011 14:48

simona858 (neregistrovaný)

Vážený pane Dlasku,
      moc děkuji za rychlou opověď a odkazy. Už jsem si je pročetla a uložila do PC včera, protože nikde jinde jsem na internetu nenašla tak perfektně a užitečně zpracované info ohledně tohoto tématu. Bohužel jsem tam ale nenašla přesnou informaci ohledně ohlášení nebo povolení ze strany obce. U klasických provozoven (stánků) uvádíte, že je potřeba souhlas obce, u mobilních, že je potřeba souhlas majitele pozemku. V tomto případě tedy obci nemusím nic oznamovat? (Pokud je to někde v článku uvedeno tak se omlouvám, ale opravdu jsem tam tuto informaci nenašla.)
      Moc děkuji. S.

• 17. 5. 2011 7:16

MonikaSh

Dobrý den, ono také záleží, kde svoji mobilní provozovnu "zaparkujete". Pokud budete stát na veřejném prostranství (tedy i na komunikaci obce), musíte to na obci ohlásit jako zábor veřejného prostranství (který je samozřejmě zpoplatněn). Také byste se měla informovat v dané obci, jestli nemají vydanou vyhlášku upravující tento druh prodeje (může být omezení pro místo a čas).

• 24. 5. 2011 11:50

tomas.dlask (neregistrovaný)

Dobrý den,

zasílám reakci Pavla Vlčka z Ministerstva průmyslu a obchodu:
      Tyto souhlasy (míněno správních orgánů) se netýkají umístění provozoven, ale u některých živností mohou zvláštní právní předpisy stanovit povinnost souhlasu s rozsahem provozované živnosti v provozovně, případně stanovit vybavení provozovny a jiným způsobem konstatovat vhodnost provozovny k provozování živnosti.

Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).