Dobrý den,
server Podnikatel.cz se tématu mobilních provozoven a stánků velmi věnoval, na příští týden chystáme připomenutí tohoto tématu.
Prozatím výběr ze starších článků:
Chci si založit prodejní stánek s občerstvením. Jak na to?
Při otevření stánku s občerstvením si dejte pozor na výběr živnosti i hygienu
Hezký den
Vážený pane Dlasku,
moc děkuji za rychlou opověď a odkazy. Už jsem si je pročetla a uložila do PC včera, protože nikde jinde jsem na internetu nenašla tak perfektně a užitečně zpracované info ohledně tohoto tématu. Bohužel jsem tam ale nenašla přesnou informaci ohledně ohlášení nebo povolení ze strany obce. U klasických provozoven (stánků) uvádíte, že je potřeba souhlas obce, u mobilních, že je potřeba souhlas majitele pozemku. V tomto případě tedy obci nemusím nic oznamovat? (Pokud je to někde v článku uvedeno tak se omlouvám, ale opravdu jsem tam tuto informaci nenašla.)
Moc děkuji. S.
Dobrý den, ono také záleží, kde svoji mobilní provozovnu "zaparkujete". Pokud budete stát na veřejném prostranství (tedy i na komunikaci obce), musíte to na obci ohlásit jako zábor veřejného prostranství (který je samozřejmě zpoplatněn). Také byste se měla informovat v dané obci, jestli nemají vydanou vyhlášku upravující tento druh prodeje (může být omezení pro místo a čas).
Dobrý den,
zasílám reakci Pavla Vlčka z Ministerstva průmyslu a obchodu:
Tyto souhlasy (míněno správních orgánů) se netýkají umístění provozoven, ale u některých živností mohou zvláštní právní předpisy stanovit povinnost souhlasu s rozsahem provozované živnosti v provozovně, případně stanovit vybavení provozovny a jiným způsobem konstatovat vhodnost provozovny k provozování živnosti.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2011 12:56
Dobrý den,
chtěla bych si zařídit mobilní provozovnu - stánek na prodej potravin (balené potraviny - pivo, limonády, zmrzlina). Jedná se o prodej na jednom místě časově omezený cca na 2 měsíce, takže snad podmínky mobilní provozovny splňuji. Co vše k tomu potřebuji? Předpokládám, že ohlášení na ŹÚ v mém bydlišti, ohlášení Státní zem. a potr. inspekci. Prodej by byl na pronajatém pozemku od soukromníka. Potřebuji ještě k tomu souhlas obce, pokud ne, je nutné to na obec hlásit? Event. jsou potřeba jiné souhlasy nebo nějaká další ohlášení?
Děkuji. S.