Vznik nároku dovolené během MD

• (neregistrovaný)

5. 3. 2009 19:32

Dbrý den,

můžete mi prosím někdo poradit? Mám zaměstnankyni, která je
    od 16.7.2008 - 27.1.2009 na MD a chce proplatit dovolenou, která jí během MD vznikla. Nárok na dovolenou vzniká i během MD?
    S tím jsem se ještě nesetkala a vůbec tomu nerozumím. Snažila jsem se k tomuto problému něco najít, ale bohužel nic jsem nenašla.

Děkuji
    K.H.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2009 19:45

Líba (neregistrovaný)

Re: vznik nároku dovolené během MD
      Jj, měla jste zkusit zákoník práce. :-)

Třeba § 216, odst. 3, § 217, odst. 5, § 223, odst. 1, atd.

Záleží na tom, kolik dovolené jí zbylo z roku 2008, protože na dovolenou z roku 2009 bude mít nárok podle toho, kolik bude čerpat staré dovolené. Do 27.1. nemá ani 21 dnů, tedy ani 1/12 D.

• 5. 3. 2009 19:59

Jiřka1 (neregistrovaný)

Jen dodám, že dovolenou nemůžete proplácet, to se může jen při skončení prac. poměru. Ona si měla požádat o vyčerpání řádné dovolené tak, aby jí bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou a pak teprve požádat o rodičovskou dovolenou a nastoupit na ni. Pokud nepožádala o čerpání ŘD, ale rovnou nastoupila na rodičovskou (o tu si také musí požádat a určit, jak dlouho na ní chce být, nejdéle ale do 3 let dítěte - neplést si to s rodičovským příspěvkem, to je něco jiného), pak jí tu řádnou dovolenou schováte až do návratu z rodičovské a pak ji teprve vyčerpá. Za rok 2009 jí nárok nevznikl, u roku 2008 záleží na tom, zda byla v roce 2008 nemocná před mateřskou a jak dlouho. Jinak doba mateřské dovolené se považuje z hlediska řádné dovolené za dobu odpracovanou.

• 5. 3. 2009 19:46

yy (neregistrovaný)

Tak takový nesmysl, že jste tady nic nenašla snad ani nepište. Zde v historii, kterou byste si podle pravidel měla pročíst je to denně. A v zákoníku práce také.
      Doba MD je pro účely dovolené výkonem práce. Naopak dovolenou lze proplácet pouze při skončení pracovního poměru, jinak se musí čerpat. Jestliže má MD do 27.1., tak bude mít "odpracováno" 19 dní, což nárok na dovolenou za rok 2009 nezakládá. Ten vzniká na 1/12 po odpracování 21 dní. Takže za rok 2009 jí žádný nárok nevzniká. Rok 2008 máte jistě spočítán, eventuelně vyčerpán.

• 5. 3. 2009 19:55

janaa (neregistrovaný)

Dobbrý den,
      chtěla bych se připojit do diskuze s dotazem.
      v případě že zaměstnankyně po první mateřské a následně rodičovské nastoupí na další mateřskou, vzniká jí znovu nárok na část dovolené také za tu druhou mateřskou?
      Děkuji

• 5. 3. 2009 20:07

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ano, doba MD se bere jako doba odpracovaná, ale záleží na tom od kdy ji bude mít a do kdy tedy bude před ní v tom roce ta předešlá rodičovská, protože pokud by rodičovská před mateřskou v tom kal. roce trvala víc než 99 prac. dnů, pak by se jí nárok na řádnou dovolenou pokrátil. A pak ještě záleží na tom, dokdy tu mateřskou bude mít.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).