Re: Opravná položka k pohledávkám
Přečtěte si zákon o rezervách, tam je o opravných položkách daňově uznatelných vše. Uznatelné 558/391, neuznatelné 559/391 a nějaké analytiky zřídit na 311, po zaplacení kromě 311 ještě zrušit zápis na opr. položkách mínusem (558/391). Ale pozor, daňové jsou jen k nepromlčeným. Třeba na pohledávky, které měly v době vzniku 30 tis. Kč (za jedním dlužníkem), je možno tvořit
opravné položky velmi výhodně, fakt stojí za to si ten zákon pořádně nastudovat.
Moc Vám děkuji za pomoc a rady.
Jen jsem se chtěla ujistit, zda to chápu správně. My účtujeme všechny pohledávky na účet 311000. Mám tedy ty pohledávky po splatnosti (na které budu tvořit opravné položky) přeúčtovat na nějakou analytiku 311 (např. 311001)?
Ano, třeba 311 001 pohledávky s daňovými opr. pol.,
311 001 pohledávky s neuzn. opr. pol.,
totéž u 558 a 391, třeba dle opr. pol. dle par. x a) konkurs
x b) soud
x c) do 30 tis. Kč,
potom se Vám snáze dělají inventury a hlavně máte to připraveno
pro daňové přiznání, kde se opravné položky vyplňují podle těch odstavců zákona o rezervách. Jen pro úplnost - při vyřazení
(po splnění různých podmínek) účtujete mínusem 558/391 a
současně plusem 546/311,
takže Vám to v nákladech už nic neudělá. Promiňte polopatistický výklad, ale když jsem začínala, potřebovala jsem to takhle. Hezký víkend, já už končím.
K neuhrazeným pohledávkám dle §8, kde je nezbytné také ROZHODNUTÍ O ÚPADKU, vedeme analytiku 558/391100, dle §8a, kde musí částka převyšovat 200 000,--(viz zákon) a je zde ZAHÁJENO SOUDNÍ ŘÍZENÍ, vedeme analytiku 558/391200, a konečně dle §8c, kde částka NEPŘEVYŠUJE 30 000,-- A NENÍ ZAHÁJENO SOUDNÍ ŘÍZENÍ, vedeme analytiku 558/391300.
U všech opravných položek vždy vykazujeme určité procento z původní výše pohledávky, které je uvedené v zákoně. U §8c je to rovných 100%. Doufám, že jsem Vám trochu pomohla.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
6. 3. 2009 10:34
Dobrý den, měla bych takovou prosbu.
Při uzávěrkových prací jsem zjistila že máme ve firmě docela dost pohledávek po splatností delší než 6 měsíců.
Chci se zeptat, zda mohu na ně tvořit opravné položky a co to vlastně znamená. Nikdy jsem se s tím nesetkala, tak proto se ptám.
Zřejmě se to účtuje zápisem 559/391.
Můžu na tyto pohledávky vytvořit opravnou položku na celou částku?
A co když po vytvoření opravné položky někdo naši takovouto pohledávku zaplatí. Jak se to bude účtovat pak?
Za každou radu bych byla moc vděčná.
Předem děkuji.