Re: co patří do pohledávek k 31.12 v DE
>Patří do DE i faktury vystavené a zaplacené v lednu,
>ikdyž je na nich napsané, že jsou to fa za služby
>dodávané v prúběhu prosince?
>DuZP je na fa uvedené 31.12.
>
>V účetnictví je to jasné, tam se časově rozlišuje,
>jede se dle zásad opatrnosti. Ale v DE jsem o tomto
>problému nic nenašel a zákon o účetnictví se DE netýká.
>Pohledávky a závazky vedeme v knihách závazků a pohledávek až je uhradíme tak zápisem do peněžního deníku ovlivní ZD tedy až jsou zaplacené.
Pohledávky bych zapsala do evidence roku 2008 ( i kvůli DPH, aby byla správně odvedena) a až budou zaplaceny v roce 2009 tak pak se zapíší do daňové evidence pro daň z příjmů.
Dobře, ale na základě čeho tak soudíte? Kdybych nebyl plátce DPH, tak byste to taky dali do pohledávek 2008? To už asi ne. A plátce/neplátce DPh přece nemůže mít vliv na časové zařazení pohledávky do jednoho nebo druhého roku. Není to někde popsané, jak se to má posuzovat?
Neřešíme tady příjmy a výdaje. Řešíme tady to, kam patří pohledávky vystavené v lednu 2009, které se ale týkají třeba prosince 2008. Z logiky DE by to mělo být podle data vystavení fa. Podle mě De nezná pojmy jako časové rozlišení, ani zásady opatrnosti - to jsou pojmy z účetnictví, což DE není.
A nejlépe prosím o právní předpis, který tuhle problematiku řeší. Já nic nenašel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2009 12:33
Patří do DE i faktury vystavené a zaplacené v lednu, ikdyž je na nich napsané, že jsou to fa za služby dodávané v prúběhu prosince?
DuZP je na fa uvedené 31.12.
V účetnictví je to jasné, tam se časově rozlišuje, jede se dle zásad opatrnosti. Ale v DE jsem o tomto problému nic nenašel a zákon o účetnictví se DE netýká.