Re: volno na hledání zaměstnání
Takže máte nárok na placené volno na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 půlden v týdnu, po dobu odpovídající výpovědní době v délce dvou měsíců. Se souhlasem zaměstnavatele lze volno slučovat. Zaměstnavateli předložíte propustky, potvrzené od firem, kde jste se o práci ucházela.
no nevim, podle mne volno vyplyvy ze zakona a jde 1/2 den sloucit, to ano, ale nevim proc bych mnel byvylymu zamestnavateli ukazovat nejaky potvrzeni kdyz nechci aby vedel kde chci nastoupit, nic mu po tom neni.Podle mne je to ze zakona a smitec.
Když Vás zaměstnavatel musí uvolnit k hledání zaměstnání, tak to není Váš bývalý zaměstnavatel, ale stále ještě současný. Může vyžadovat prokázání, že jste skutečně tu práci hledal. To volno totiž je určeno na hledání zaměstnání, není to tak, že zaměstnanec má nárok na volno a v něm si může dělat co chce. Vy jste povinen mu prokázat, jak dlouho jste to zaměstnání hledal a pokud prokážete, že jste ho hledal jenom hodinu v pracovní době, tak máte nárok na náhradu mzdy jen za tu hodinu (a navíc se máte hned vrátit do práce, pokud už dál nehledáte). Pokud prokážete, že jste ho hledal od rána do večera, máte nárok na náhradu za půl směny (pokud ovšem nemáte ten den mít noční - to byste neměl nárok na žádnou náhradu). Ale pokud by zaměstnavatel povolil sloučení, tak byste mohl hledat celý den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2009 12:48
takže mám nárok na 1 den placeného volna a na 1 den neplaceného volna?