Roční zúčtovaní daní - práce+nemoc+mateř

• (neregistrovaný)

6. 3. 2009 17:42

Dobrý den, můžete mi někdo poradit, úplně jsem se do toho "zamotala": můžu udělat roční zúčtování daní zaměstnankyni, která v r.2008 do 30.6. pracovala, od 1.7. do 20.8.2008 měla nemoc a od 21.2008 nastoupila na mateřskou. Zaměstnankyní je od r.2006 a její prac.poměr neskončil. Peněžitou pomoc v mateřství vyplácí OSSZ - jsme bývalá "malá" organizace. Nevím tedy, kolik na tu mateřskou dostala. V diskusi jsem četla, že mateřská se bere do příjmů, to by si tedy musela udělat přiznání ? Nebo se bere do příjmů pouze v případě, že by si ji jako manželku chtěl uplatnit manžel a počítalo by se to do 68 tis.Kč. Ona však příjem ze zaměstnání měla za toho půl roku přes 100 tis..Můžeme jí tedy udělat zúčtování - vlastně jenom z mezd do 6/2008 a celoroční nárok na slevu na ni? Myslím si to tak dobře nebo je to špatně? Moc děkuji za všechny názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2009 18:17

Zuzi (neregistrovaný)

Re: roční zúčtovaní daní - práce+nemoc+m
      >Dobrý den, můžete mi někdo poradit, úplně jsem se do
      >toho "zamotala": můžu udělat roční zúčtování daní
      >zaměstnankyni, která v r.2008 do 30.6. pracovala, od 1.7.
      >do 20.8.2008 měla nemoc a od 21.2008 nastoupila na
      >mateřskou. Zaměstnankyní je od r.2006 a její prac.poměr
      >neskončil. Peněžitou pomoc v mateřství vyplácí OSSZ -
      >jsme bývalá "malá" organizace. Nevím tedy, kolik na tu
      >mateřskou dostala. V diskusi jsem četla, že mateřská se
      >bere do příjmů, to by si tedy musela udělat přiznání ?
      >Nebo se bere do příjmů pouze v případě, že by si ji
      Dnes jsme už o tom diskutovali přečtěte si příspěvek třeba to pochopíte viz.rodič.dovolená-nárok na slevu na manželkVP - 12:25
      >jako manželku chtěl uplatnit manžel a počítalo by se to
      >do 68 tis.Kč. Ona však příjem ze zaměstnání měla za
      >toho půl roku přes 100 tis..Můžeme jí tedy udělat
      >zúčtování - vlastně jenom z mezd do 6/2008 a celoroční
      >nárok na slevu na ni? Myslím si to tak dobře nebo je to
      >špatně? Moc děkuji za všechny názory.

• 7. 3. 2009 15:13

Pavlino (neregistrovaný)

Re: roční zúčtovaní daní - práce+nemoc+m
      Chápete to velmi dobře, roční zúčtování můžete udělat, celou slevu také uplatníte, mateřská není zdanitelným příjmem, ale je příjmem, který se počítá do 68000 na slevu na manželku. Do 14.2 musí podepsat, že chce od Vás roční zúčtování, můžete to dopsat i nyní , ale s datumem nejpozději 14.2.2009. Nesmí mít žádné další příjmy jinak je povinna si přiznání udělat sama ( třeba dohodu, podnikání, apod. ) Lze pokud je měla po sobě jdoucí NE třeba 2 příjmy v jednom měsící. Ale to se jí nejspíš netýká.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).