Re: Dodanění zásob při ukončení činnosti
Dovolím si vyslovit opačný názor. Zásoby budou dodaněny cestou úpravy základu daně v tabulce E daňového přiznání. Pro výpočet SP a ZP (platí pro rok 2008) jsou důležité příjmy podle § 7 ZDP a výdaje, které s těmito příjmy souvisejí. Úpravy základu daně nikoliv.
Úpravy v tabulce E daňového přiznání souvisí s příjmy z podnikání tzn. musí se promítnout v SP i ZP.
Bohužel s tímto jsem se ještě nesetkala, ale např. pokud máte leasing, tak do DE jde nedaňově a teprve v uzávěrkových operacích se Vám leasing promítne v příloze E jako úpravy snižující rozdíl mezi příjmy a výdaji (dále odpisy a atd.) Úpravy zvyšující je dodanění zásob, pohledávek atd.
Vše se Vám promítne do ZP a SP.
Souhlasim s poměrnou částí, ale jak by jste účtovala leasing (smlouva podepsaná v roce 2005) a OSVČ platila pouze splátky 24 měsíců a třetí rok leasingu jen pojištění (povinné a havarijní).
Leasing byl v té době na 3 roky a nebyla zaplacena žádna akontace.
Splátky nemohly jít daňově!
Naše diskuze asi nezajímá pana Emila, takže ještě jednou dle mého názoru, se musí jak zásoby tak pohledávky dodanit a to se promítne i v základu na SP a ZP.
Je to jen můj názor, budu ráda za jiné názory a hlavně rady.
k 31.12.08 jsem ukončil živnost a měl
jsem zůstatek skladu, který budu dodaňovat v DP. Jde
částka k dodanění do základu pro výpočet SP a ZP?
Ano
Dovolím si vyslovit opačný názor. příjmy podle § 7 ZDP a výdaje, které s
těmito
příjmy souvisejí. Úpravy základu daně nikoliv.
Úpravy v tabulce E daňového přiznání souvisí s
příjmy
z podnikání tzn. musí se promítnout v SP i ZP.
Takže když provedete úpravu základu daně například z
důvodu nedodržení podmínek leasingu ve výši 500 tis.
Kč, tak je také promítnete do ZP i SP?
Bohužel s tímto jsem se ještě nesetkala, ale např.
pokud máte leasing, tak do DE jde nedaňově a teprve v
uzávěrkových operacích se Vám leasing promítne v
příloze
E jako úpravy snižující rozdíl mezi příjmy a výdaji
(dále odpisy a atd.) Úpravy zvyšující je dodanění
zásob,
pohledávek atd.
Vše se Vám promítne do ZP a SP.
Proč by měl být leasing v DE nedaňově? Jde přece o
klasický výdaj na dosažení příjmů podle § 24/4 ZDP,
takže
se mi poměrná část nájemného může promítnout v
uzávěrkové úpravě výdajů přímo v DE. Totéž platí pro
odpisy.
Souhlasim s poměrnou částí, ale jak by jste účtovala
leasing (smlouva podepsaná v roce 2005) a OSVČ platila
pouze splátky 24 měsíců a třetí rok leasingu jen
pojištění (povinné a havarijní).
Leasing byl v té době na 3 roky a nebyla zaplacena
žádna akontace.
Splátky nemohly jít daňově!
takže ještě
jednou dle mého názoru, se musí jak zásoby tak pohledávky
dodanit a to se promítne i v základu na SP a ZP.
Je to jen můj názor, budu ráda za jiné názory a hlavně
rady.
Evi123,já vás podpořím,provádím úpravy jako je leasing ,odpisy,dodanění zásob,vypořádání čl. sdruž. při ukonč. činnosti,podle mě i to nedodržení podmínek leasingu, v tabulce E a ty se samozřejmě promítnou do základu SZ a ZP.Někdo si to provede v uzávěrkových operacích v DE,ale výsledek je stejný.
Je spíše otázkou, zda je děkovat za co ...
Takže základní pravidla:
- tabulky E se používají pro úpravy základu daně dle § 5 a § 23 ZDP (pro jistotu je to nad nimi i napsáno - sice drobným písmem)
- do řádku 101 a 102 se zapisují příjmy (dle § 7 ZDP) a výdaje (dle § 24 ZDP) - účto zde záměrně neuvádím
- výdaj (příjem) může být peněžní i nepeněžní
- § 24 ZDP zahrnuje mj. odpisy, leasingové operace, zápočty, výdaje na pracovní cesty apod.
- § 23 ZDP zahrnuje mj. úpravy při ukončení nebo přerušení činnosti, změně uplatňování výdajů (např. připočitatelné zásoby, pohledávky, či odčitatelné závazky)
- vyměřovací základ pro SP a ZP do konce roku 2008 (z. 589/1992, 592/1992 Sb.) u osob nevedoucích účto (zjednodušeně) odkazuje na příjmy a výdaje (§ 7, § 24 ZDP). Prakticky to znamená, že úpravy ZD z titulu přerušení (zde řešené zásoby) do přehledů nevchází!!!
- u SP (jen SP) dochází od roku 2009 ke změně, kdy se vyměřovací základ odvíjí od základu daně z § 7 ZDP (tj. včetně uzávěrkových operací).
Důsledek uvedené změny si většina z nás dokáže domyslet a zcela jistě k datu 31.12.2008 provede nezbytná rozhodnutí. § 23 ZDP pro rok 2009 (v aktuálním znění) je dost striktní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2009 19:58
Dobrý večer, k 31.12.08 jsem ukončil živnost a měl jsem zůstatek skladu, který budu dodaňovat v DP. Jde částka k dodanění do základu pro výpočet SP a ZP?