Re: přeřazení na jinou práci
Druh práce, který je sjednaný v pracovní smlouvě, Vám může zaměstnavatel změnit jen při Vašem souhlasu (a naopak pokud byste chtěla dělat něco jiného, než máte smluvené, tak můžete také jen při jeho souhlasu). Ve smluvě máte druh práce "výroba bižuterie a svítidel", tak Vám má přidělovat práci na výrobě bižuterie a svítidel. Mzdový výměr měnit může, protože to není sjednaný údaj. Musí dodržet zaručenou mzdu, vztahující se k tomu vykonávanému druhu práce. Jakou práci Vám chce přidělit?
Nerozumím - pokud máte nadále vyrábět bižutérii nebo svítidla, tak přece máte stále dělat to, co máte ve smlouvě. O jaké jiné profesi mluvíte? Kdyby Vám chtěl místo výroby bižutérie přidělovat práci úklidu nádvoří, tak by šlo o úplně jinou práci, do které by Vás bez Vašeho souhlasu nemohl nutit, ale pokud se všechno týká výroby bižutérie, tak nevidím problém. A pokud ve smlouvě nemáte přímo smluvené, že máte dělat na nějakém konkrétním místě (např. ve středisku A, které se nachází jinde než středisko B), tak Vás může dát na kterékoli středisko.
Jde mně o to že celá fabrika dělá bižutérii no ale jsou určité profese já jsem nastoupila jako třídička pak mně ukecali na obsluhu počít.a balení a do třetice na strojové balení ale každá profese má své číslo a ty se mnění je to výroba kamínků a to je moc funkcí nastoupila jsem na jednu směnu pak na dvě a do třetice na tři směny ted mám jít zase na dvě a mně vyhovujou tři.Myslím si že tímto spusobem bych mohla dělat vše co se jim zamane .
Jde mně o to že celá fabrika dělá bižutérii no ale
>jsou určité profese já jsem nastoupila jako třídička pak
>mně ukecali na obsluhu počít.a balení a do třetice na
>strojové balení ale každá profese má své číslo a ty se
>mnění je to výroba kamínků a to je moc funkcí
>nastoupila jsem na jednu směnu pak na dvě a do třetice na tři
>směny ted mám jít zase na dvě a mně vyhovujou
>tři.Myslím si že tímto spusobem bych mohla dělat vše co se jim
>zamane .
Platí, že co není smluveno v pracovní smlouvě, může zaměstnavatel změnit jednostranně. Takže pokud máte druh práce "výroba bižuterie", tak máte být zaměstnávána výrobou bižutérie a je úplně nepodstatné, že firma má nějaké vnitřní číslování prací. Pokud byste měla ve smlouvě konkrétní výkon práce , např. tu třídičku, tak by Vám museli přidělovat práci třídičky a na práci např. baličky by Vás mohli dát jen s Vaším souhlasem. Ale pokud máte pracovat ve výrobě bižutérie a všechny ty práce (vy to nazýváte profesemi) se týkají výroby bižutérie, tak prostě můžete být zařazena kamkoli. Stejně tak pokud jste si nesmluvila, že budete dělat pouze např. od 6 do 14.30, tak zaměstnavatel sám určuje pracovní dobu a může Vás zařazovat do směn podle svých potřeb. Vezměte si např. druh práce "zámečník". Takový zámečník prostě musí dělat práci, která je mu přidělena a týká se práce zámečníka, tzn. že musí řezat železo, vrtat, ohýbat, brousit, sestavit kovovou konstrukci atd. A když při nástupu začínal např. na vrtačce, neznamená to, že bude pořád jen vrtat, musí udělat všechno co je potřeba a co se týká práce zámečníka. Vezměte to jako výhodu, aspoň budete ovládat více pracovních kroků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2009 23:23
Dobrý den.Mám dotaz.Zaměstnavatel mně chce přeřadit na jiné pracoviště a já s tím nesouhlasím.Už dvakrát mně přeřadil a já vždy vyhověla a ted už toho mám dost a nesouhlasím stím.Pracovní smlouvu mám na neurčito druh práce výroba bižuterie a svítidel a mzdový výměr profese pod číslem.A už dvakrát mám mzdový výměr změněn na jiné čísla profese.Má otázka je jestli mně mohou přeřadit i když s tím nesouhlasím.Děkuji za odpověd a přeji krásný den.