Re: Jake vydaje jsou soucasti VC vozidla
2) Dlouhodobým nehmotným a hmotným majetkem se stávají věci uvedené do užívání. Uvedením do užívání se rozumí zabezpečení všech technických funkcí potřebných k užívání a splnění všech povinností stanovených právními předpisy, např. stavebními, ekologickými, požárními, bezpečnostními a hygienickými. Obdobně se postupuje v případě technického zhodnocení.
Takže jste si v podstatě odpověděla sama správně, k tomu aby auto mohlo býti užíváno je potřeba ho vybavit SPZ, tedy VC je kupní + poplatek za SPZ.
Dekuji moc za potvrzeni.
Jeste posledni otazka. Kdyz si na toto vozidlo priporidime v prubehu roku dalsi veci, jako je napr. stresni nosic za 6.000Kc.
Pote GPS navigaci za 20.000Kc. Tuto GPS navigaci, ale lze prenaset mezi auty, kdezto stresni nosic ne, tak cena stresniho nosice mi navysi VC v roce nakupu vozidla jeho PC?
Jen přidám názor co se týká poplatku za SPZ. Já ho účtuji přímo do N a nenavyšuji VC pro odpisování, protože když koupíte nové auto, tak dostanete provizorní značku a na základě ní už můžete auto používat. Tato značka platí 10 dní. Takže jakmile auto pořídíme - kupní smlouva a už ho začnou používat (nemáme SPZ a ani nejsme zapsaní jako majitelé v TP - tato povinnost je do 10 dní) auto zařadím do majetku a náklady které vzniknou po zařazení - tedy poplatek za SPZ účtuji do nákladů.
Dekuji i za tento nazor, ale mam za to, ze SPZ si do 10 dni musite poridit tak jak tak, takze vlastne poplatek za SPZ musite zaplatit vzdy, pokud chcete uzivat vozidlo. Priklanim se k nazoru poplatek zahrnout do vstupni ceny vozu.
Bez vozidla byste si spravni poplatek urcite na urad nesla zaplatit;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2009 23:36
02/2009 jsme podepsali KS na osobni vozidlo (M1) 600.000
5.3. jsme vozidlo pojistili (25.000)
5.3. jsme zaplatili spravni poplatek 800Kc (dostali SPZ)
5.3. jsme vozidlo vyzvedli
6.3. jsme museli pro pojistku vypiskovat skla za 840Kc
6.3. jsme dale zaplatili nove zimni pneu (vsechny 15.000)
Pokud spravne chapu., tak do vstupni ceny spadne kupni cena a spravni poplatek?
Nevim, zda tam zahrnout i cenu za piskovani skel. Auto by jezdilo i bez tohoto piskovani. Toto piskovani skel ma vyznam jen na vysi pojistky, jelikoze je piskovani skel povazovano za jednu z moznosti ochrany vozu.
Dle pokynu D-300 jsem zjistila, ze nove pneumatiky nejsou technickym zhodnocenim, tedy pokud nas staly 15.000 nepovazuju je za cast vstupni ceny.
Muze mi nekdo prosim poradit?