Kam uvést dceru

• (neregistrovaný)

7. 3. 2009 16:36

Dobrý den můj přítel je od 1.3 podnikatel.V květnu se nám má narodit dcera někdo mi poradil ať si přítel nechá napsat dceru na sebe že má nárok na slevu na dani.Kam je potřeba dceru nahlásit? A jak moc dopředu nebo až po narození dcery?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2009 17:55

m. (neregistrovaný)

Re: Kam uvést dceru
      Slečno Vorálková, snad raději počkat na narození a nechat starat se pana podnikatele. Jen Váš požehnaný stav mne odradil od jiné odpovědi. Přeju Vám hezké a zdravé miminko.

• 7. 3. 2009 18:27

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Kam uvést dceru
      Vy nebudete mít zdanitelné příjmy, protože určitě budete na mateřské, takže zvýhodnění na dítě může uplatňovat otec dítěte, pokud s ním bude žít ve společné domácnosti. Co se týká daní, tak dítě neikam nehlásíte, on pak zvýhodnění uplatní ve sévm daňovém přiznání za rok 2009. Kdyby byl zaměstnaný, nahlásil by narození dítěte zaměstnavateli a ten by mu zvýhodnění uplatňoval, ale píšete, že není zaměstnancem, že podniká, takže ji uplatní až po skončení roku. Uplatní ji za tolik měsíců, kolik měsíců v roce žije, tzn. pokud se narodí v květnu, uplatní ji za 8 měsíců. V rodném listě musí být zapsaný jako otec (kopii RL bude přikládat jako doklad o narození dítěte) a ta podmínka žití ve společné domácnosti znamená, že Vy se nemůžete na úřadech nahlásit jako samoživitelka. Co se týká dalšího ohlašování narození dítěte, tak mě napadá, že ji musíte zapsat na zdravotní pojišťovnu, na úřadě požádat o přídavky na dítě, o rodičovský příspěvek, samozřejmě vyřídit vše se svým zaměstnavatelem, pokud jste zaměstnaná (tzn. ho budete žádat o mateřskou dovolenou, pak o rodičovskou dovolenou, která je maximálně do 3 let dítěte, takže svoji žádost také musíte doložit rodním listem).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).