Re: Vysoký stav 261
>Dobrý den,
>
>jednatele vybírá z účtu peníze. Velké částky. Ovšem
>vydání, které mám v pokladně jsou výrazně menší. Vedu
>jim účetnictví externě, k jejich penězům, pokladně se
>fyzicky nedostanu. Kam prosím správně dát tento velký
>rozdíl (dělá to cca ročně 2mil.). Dám-li výběr z banky
>přes 261 do pokladny budu mít v pokladně (protože v
>takovém případě se to za ty roky nasčítá) např.5mil. což
>je za prvé špatně-tolik peněz v pokladně být nemůže,
>za druhé to neodpovídá skutečnosti, protože když se
>zeptám jejich pokladní sdělí mi, že má vždy v pokldně jen
>něco málo na pokrytí drobných vydání, zbytek je u
>jednatele=společníka. Nebo to nechat stále viset na 261? -
>to též není správné. Když ty peníze vybere jednatel a
>do pokladny je nedá mám zaúčtovat jako pohledávku za
>ním - účet 355. Jak udělat správně? Jde mi o to, že se
>tento stav penez dost zvyšuje - nyní asi 5mil. a co s
>tím kdyby se stalo, že třeba firma ukončí činnost -
>docela to teď hrozí, neplatí protože na to nemají
>peníze, zakázky pozastavené z důvodu špatného zdravot.stavu
>jediného jednatele=společníka, zaměstnanci
>propuštěni... A přitom by tam někde visela taková částka.
>Daň.poradkyně mi sdělila, že to nemohu jen tak dát na účet
>Pohledávky za společn., protože by při případném
>soudním jednáním mohl sdělit, že on s takovým zůstatkem nemá
>nic společného, protože to si tam něco napsala účetní.
>(???) Že to mám prý nechat na pokladně. (???) Zůstatek
>v pokladně 5mil.????? Na jakém účtě to tedy nechat
>aby to bylo v pořádku? Nedaří se mi, aby pochopil, že
>tam je taková částka. Nějak nechápe, že když to s té
>banky vybere, tak to musí vložit do pokladny nebo si
>zdanit jako příjem. Je zvyklý ze svého podnikání jako
>OSVČ, že si to prostě vybral a bylo to jeho (osobní
>výběr) a nic se neděje. Nemůže pochopit, proč to v sro
>nejde stejně, když to jsou "jeho peníze, jeho firma".
>Poradíte mi prosím? Vaše zkušenosti? Děkuji moc
Dobrý den,
osobně bych tento problém řešila jako půjčku jednateli. Ta by měla být úročena obvyklým úrokem. Jinak samozřejmě by mohl být vyplácen podíl na zisku, pokud společnost má vykázaný nerozdělený zisk z minulých let, ale to na základě rozhodnutí valné hromady a zde je nutno odvézt srážkovou daň do 3 měsíců od rozhodnutí .
Lenka
Lze dát jednateli bezúročnou půjčku??? Nebo musí být úročena?
No, rozhodně bych si nejdříve zjistila, jestli bude jednatel ochotný dlužit 5 mil. společnosti, nebo jestli si je prostě vyplatil a je třeba je zdanit. Každopádně vyjasnění situace s ním to rozhodně chce, aby to pak nebyla pouze Vaše aktivita a tím jste si nějak nezavařila.
To je právě to čeho se obávám, ale jak to řešit? V účtu to jednatel prokazatelně vybral, do pokladny to dle sdělení pokladní nevložil. Já naštěstí přístup k jejich účtu, pokladně, fyzicky penězům nemám. Ale tím pádem mám výběr z banky, a nějak to zúčtovat musím. Jednatel mi řekne, že nic nedluží, protože to je jeho firma a jeho peníze tak si s tím může dělat co chce. Jak to vyřešit, abych si nezavařila???
Děkuji
Pohledávky šli do výnosů tř.6
MD221/6xx, výběr BÚ 221/261, uložení do pokladny 211/261. Na konci roku po závěrce se vám musí peníze, které vyčerpal, promítnout jako zisk. K 1.1. bych ho evidovala jako HV účet D431. Jde vlastně o zdaněný HV(takže z toho pěkně odvede daň) no a pokladnu účetně snížím MD431/211. Na žádné peníze nešaháte ani nezodpovídáte,jste jenom účetní. Účetní zodpovídá za řádné a správné zaúčtování a drží se zákona o účetnictví. Navíc, kdo manipuluje s penězi musí mít hmotnou odpovědnost,ale to už je jiná kapitola,doufám,že to pomůže.
Účtovat úhradu pohledávky 221/6xx, je divné.Obvyklé je účtovat tuto proti předpisu 221/31x.
Já bych se s tím moc nepárala.Pan majitel pokud vybírá a hotovost si nechává, není problém mu vysvětlit, že v s.r.o., i když je společník je to jeho příjem, který musí zdanit(stejně jako hotovost, kterou si vyplácí jako OSVČ v daňové evidenci a jedná se o nedaňový náklad - čili příjem mu to nesnižuje).Vysvětlila bych mu, že výběr z banky se musí zúčtovat na pokladnu(zaveďte si druhou pokladnu-společník) uveďte, kolik už si vybral a domluvte se s ním, jakým způsobem to hodlá "umořit".Půjčka nebo podíl ze zisku....Také bych mu vysvětlila veškerá rizika spojená s vykázanou 5mil.pokladnou při insolvenčním řízení.Hloupé bude, pokud není v zisku a zůstane to jako půjčka-to bude v rámci IŘ v podstatě totéž, jako 5 mil na pokladně.Holt bude muset prodat domeček a autíčko.Ale Vy si vrásky nedělejte.Hlavně mu to sdělte písemně, ať máte krytá záda.
>>>Žádné vklady jednatele. Úhrady pohledávek. Děkuji moc
>>>za rady.
>>Pohledávky šli do výnosů tř.6
>>MD221/6xx, výběr BÚ 221/261, uložení do pokladny
>>211/261. Na konci roku po závěrce se vám musí peníze,
>>které
>>vyčerpal, promítnout jako zisk. K 1.1. bych ho
>>evidovala jako HV účet D431. Jde vlastně o zdaněný
>>HV(takže
>>z toho pěkně odvede daň) no a pokladnu účetně snížím
>>MD431/211. Na žádné peníze nešaháte ani
>>nezodpovídáte,jste jenom účetní. Účetní zodpovídá za
>>řádné a správné
>>zaúčtování a drží se zákona o účetnictví. Navíc, kdo
>>manipuluje s penězi musí mít hmotnou odpovědnost,ale
>>to
>>už je jiná kapitola,doufám,že to pomůže.
>Účtovat úhradu pohledávky 221/6xx, je divné.Obvyklé je
>účtovat tuto proti předpisu 221/31x.
>Já bych se s tím moc nepárala.Pan majitel pokud vybírá
>a hotovost si nechává, není problém mu vysvětlit, že v
>s.r.o., i když je společník je to jeho příjem, který
>musí zdanit(stejně jako hotovost, kterou si vyplácí
>jako OSVČ v daňové evidenci a jedná se o nedaňový náklad
>- čili příjem mu to nesnižuje).Vysvětlila bych mu, že
>výběr z banky se musí zúčtovat na pokladnu(zaveďte si
>druhou pokladnu-společník) uveďte, kolik už si vybral
>a domluvte se s ním, jakým způsobem to hodlá
>"umořit".Půjčka nebo podíl ze zisku....Také bych mu vysvětlila
>veškerá rizika spojená s vykázanou 5mil.pokladnou při
>insolvenčním řízení.Hloupé bude, pokud není v zisku a
>zůstane to jako půjčka-to bude v rámci IŘ v podstatě
>totéž, jako 5 mil na pokladně.Holt bude muset prodat
>domeček a autíčko.Ale Vy si vrásky nedělejte.Hlavně mu
>to sdělte písemně, ať máte krytá záda.
>MD221/6xx tím jsem myslela,že v prvních krocích řešeného případu, šli pohledávky do výnosů přeci nebudu zbytečně vysvětlovat komletní proúčtování. O to tady vůbec nešlo!! Musíte si číst celou diskuzi! Nejsem prvnička!!!
>
>
>
>>Účtovat úhradu pohledávky 221/6xx, je divné.Obvyklé
>>je
>>účtovat tuto proti předpisu 221/31x.
>>Já bych se s tím moc nepárala.Pan majitel pokud
>>vybírá
>>a hotovost si nechává, není problém mu vysvětlit, že
>>v
>>s.r.o., i když je společník je to jeho příjem, který
>>musí zdanit(stejně jako hotovost, kterou si vyplácí
>>jako OSVČ v daňové evidenci a jedná se o nedaňový
>>náklad
>>- čili příjem mu to nesnižuje).Vysvětlila bych mu, že
>>výběr z banky se musí zúčtovat na pokladnu(zaveďte si
>>druhou pokladnu-společník) uveďte, kolik už si vybral
>>a domluvte se s ním, jakým způsobem to hodlá
>>"umořit".Půjčka nebo podíl ze zisku....Také bych mu
>>vysvětlila
>>veškerá rizika spojená s vykázanou 5mil.pokladnou při
>>insolvenčním řízení.Hloupé bude, pokud není v zisku a
>>zůstane to jako půjčka-to bude v rámci IŘ v podstatě
>>totéž, jako 5 mil na pokladně.Holt bude muset prodat
>>domeček a autíčko.Ale Vy si vrásky nedělejte.Hlavně
>>mu
>>to sdělte písemně, ať máte krytá záda.
>>MD221/6xx tím jsem myslela,že v prvních krocích
>>řešeného případu, šli pohledávky do výnosů přeci nebudu
>zbytečně vysvětlovat komletní proúčtování. O to tady
>vůbec nešlo!! Musíte si číst celou diskuzi! Nejsem
>prvnička!!!
>>
>>souhlasím, jako účetní účtujete jen na základě podkladů, které Vám dají,nemáte odpovédnost za peníze vybrané z BÚ. S jednatelem to ale proberte, ať to začne řešit, už to není pár haléřů
>>
>>>>>>>Pohledávky šli do výnosů tř.6
>>>MD221/6xx, výběr BÚ 221/261, uložení do pokladny
>>>211/261. Na konci roku po závěrce se vám musí peníze,
>>>které
>>>vyčerpal, promítnout jako zisk. K 1.1. bych ho
>>>evidovala jako HV účet D431. Jde vlastně o zdaněný
>>>HV(takže
>>>z toho pěkně odvede daň) no a pokladnu účetně snížím
>>>MD431/211. Na žádné peníze nešaháte ani
>>>nezodpovídáte,jste jenom účetní. Účetní zodpovídá za
>>>řádné a správné
>>>zaúčtování a drží se zákona o účetnictví. Navíc, kdo
>>>manipuluje s penězi musí mít hmotnou odpovědnost,ale
>>>to
>>>už je jiná kapitola,doufám,že to pomůže.
>>
>>MD221/6xx tím jsem myslela,že v prvních krocích
>>řešeného případu, šli pohledávky do výnosů přeci nebudu
>zbytečně vysvětlovat komletní proúčtování. O to tady
>vůbec nešlo!! Musíte si číst celou diskuzi! Nejsem
>prvnička!!!
>>Já jsem celou diskusi pochopitelně četla.Jistě jste tedy měla na mysli "zjednodušeně" nesmyslným zápisem 431/211 vyhl.500/2002 Sb.-ČÚS č.002,odst.2,oddíl 2.1.5,a násl., kde je jasně vymezeno, jakým způsobem a za jakých podmínek se vyrovnává stav účtu 431.
Pokud by totiž účetní na základě Vašeho doporučení "účetně snižovala pokladnu" zápisem 431/211 , čili by před schválením rozdělení HV účtovala na účet 431, pak by si opravdu zavařila.Také bych si být Vámi oprášila pravidla českého pravopisu.Alespoň základy jako je shoda v příčestí minulém.Přeji hezký den.
>>
>>
Já bych to řešila také tak, pokud s majitelem není řeč.Rozhodně bych si pořídila písemné vyjádření paní pokladní o tom, že hotovost vybíraná panem majitelem nebyla vložena do pokladny za jejíž fyzický stav je zodpovědná.A pak už je vcelku jedno, jestli -jak bylo zmíněno výše -pan majitel bude ochoten dlužit (zůstatek na 355) nebo budete vykazovat 5mil. účetní stav pokladny pana majitele, který ovšem v kase bude mít 0.A pokud Vám pokladnu nebude chtít podepsat, nevadí.Požádejte ho, ať Vám udělá fyzickou inventuru těch svých výběrů - písemně - doporučeně, nejlépe, ať Vám to podepíše.A pokud tak neučiní, nechte 211-pokladna majitele nezinventarizovanou fyzicky, doloženou žádostí o fyz.inventuru s poznámkou, že majitel tak neučinil.Pokud Vám fyzickou inventuru "vyrobí" tak buď bude lhát - ale bude to jeho lež, ne Vaše, nebo zúčtujete inv.rozdíl opět na 355 - a uvědomíte písemně ostatní společníky nebo VH.Tak jako tak, pokud nechce slyšet o půjčce, jedná se o zpronevěru....Do budoucna a´t to s ním řeší správce konk.podstaty nebo v rámci IŘ.Znovu opakuji, Vy si především zajistěte písemné vyjádření paní pokladní(nakonec i v jejím zájmu) a obešlete pana majitele.Jinak bych si fakt vrásky nedělala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 3. 2009 18:33
Dobrý den,
jednatele vybírá z účtu peníze. Velké částky. Ovšem vydání, které mám v pokladně jsou výrazně menší. Vedu jim účetnictví externě, k jejich penězům, pokladně se fyzicky nedostanu. Kam prosím správně dát tento velký rozdíl (dělá to cca ročně 2mil.). Dám-li výběr z banky přes 261 do pokladny budu mít v pokladně (protože v takovém případě se to za ty roky nasčítá) např.5mil. což je za prvé špatně-tolik peněz v pokladně být nemůže, za druhé to neodpovídá skutečnosti, protože když se zeptám jejich pokladní sdělí mi, že má vždy v pokldně jen něco málo na pokrytí drobných vydání, zbytek je u jednatele=společníka. Nebo to nechat stále viset na 261? - to též není správné. Když ty peníze vybere jednatel a do pokladny je nedá mám zaúčtovat jako pohledávku za ním - účet 355. Jak udělat správně? Jde mi o to, že se tento stav penez dost zvyšuje - nyní asi 5mil. a co s tím kdyby se stalo, že třeba firma ukončí činnost - docela to teď hrozí, neplatí protože na to nemají peníze, zakázky pozastavené z důvodu špatného zdravot.stavu jediného jednatele=společníka, zaměstnanci propuštěni... A přitom by tam někde visela taková částka. Daň.poradkyně mi sdělila, že to nemohu jen tak dát na účet Pohledávky za společn., protože by při případném soudním jednáním mohl sdělit, že on s takovým zůstatkem nemá nic společného, protože to si tam něco napsala účetní. (???) Že to mám prý nechat na pokladně. (???) Zůstatek v pokladně 5mil.????? Na jakém účtě to tedy nechat aby to bylo v pořádku? Nedaří se mi, aby pochopil, že tam je taková částka. Nějak nechápe, že když to s té banky vybere, tak to musí vložit do pokladny nebo si zdanit jako příjem. Je zvyklý ze svého podnikání jako OSVČ, že si to prostě vybral a bylo to jeho (osobní výběr) a nic se neděje. Nemůže pochopit, proč to v sro nejde stejně, když to jsou "jeho peníze, jeho firma". Poradíte mi prosím? Vaše zkušenosti? Děkuji moc