Sleva na dani - star. důchodce

• (neregistrovaný)

7. 3. 2009 19:15

Mám s důchodcem uzavřenu DPP od 15.3.do 31.3. - chce podepsat prohlášení k dani. Můžu mu dát slevu na poplatníka? Jak je to s pravidlem, že bych ji měla dát až od 1. následujícího měsíce?
    Díky za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2009 20:12

J (neregistrovaný)

Re: Sleva na dani - star. důchodce
      Tak o tomto pravidle nic nevím. Podstatné je, že poplatník v prohlášení podepíše, že od 1.-14.3. neuplatňoval jinde slevu na poplatníka.V případě, že by v této době měl podepsané prohlášení u jiného zaměstnavatele, potom by podepsat prohlášení mohl, ale nesměla by se mu uplatnit sleva na poplatníka.Ta se v měsíci může uplatnit pouze jednou.

• 7. 3. 2009 20:26

Peta (neregistrovaný)

Právě o to mi jde, kde to v prohlášení napíše že od 1.-14.3. nikde neuplatňoval slevu na dani? V zákoně je, že slevy se uplatní od 1. následujícího měsíce. Díky.

• 7. 3. 2009 20:49

J (neregistrovaný)

- nejdříve však počínaje kalendářním měsícem, na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání slevy na dani podle § 35ba splněny a to byly za předpokladu, že podepíše prohlášení kde na straně 2. je napsáno mimo jiné:prohlašuji, že současně neuplatňuji za stejné zdańovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období nárok u jiného plátce atd....

• 7. 3. 2009 21:38

Peta (neregistrovaný)

Takže závěr je, že mu můžu už tu slevu v měsíci nástupu dát? Omlovuvám se, ale nějak mi to není jasné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).