Musím platit silniční daň?

• (neregistrovaný)

8. 3. 2009 6:44

Chci se zeptat, zda se musí platit silniční daň, když podniklatel podnaiká ve stavebnictví např. 100km od domova a na dopravu do místa stavby používá auto vlastní-nezahrnuté do majetku a auto půjčené - dle smlouvy o půjčení za 1 Kč za rok. Měla jsem za to, že takto se nemusí platit, ale teď všude čtu, že ano. Dělám DE první rok, ale podniká již druhý rok a předešlá účetní nám vůbec neřekla o silniční dani, tak jsem to brala, že jsem to myslela správně, že platit nemusíme. Ale od daní nám ten minulý rok zahrnula výdaje za km podle vyhlášky MF a letos bych to také takto chtěla udělat.
    A ještě se zeptám kam dát potom tu náhradu v DE. Jako výdaj daňový, ale přes pokladnu či jak?
    Moc děkuji předem za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2009 9:55

Katka1 (neregistrovaný)

Re: Musím platit silniční daň?
      Dobrý den, silniční daň platit musí. v DE to dude daňový výdaj, a buď přes pokladnu nebo přes banku, ale pokud jste ji loni neplatili, tak to bude výdaj až 2009.

• 9. 3. 2009 0:25

Zdena R (neregistrovaný)

Silniční daň neplatíte Vy, nýbrž provozovatel vozidla, zapsaný v TP.

Píšete, že platíte 1,- Kč, takže se jedná o vozidlo v nájmu, u kterého můžete použít pouze PROKÁZANÉ výdaje (žádné náhrady za km).

Pokud byste auto měli bezplatně vypůjčené, pak si můžete uplatnit náhradu za spotřebované PHM, základní náhradu 4,10 Kč/km v tomto případě nelze uplatnit.

• 9. 3. 2009 8:44

Jana115 (neregistrovaný)

To auto je půjčené ode mne (máme každý jiné bydliště), myslela jsem, že to bezplatně nejde. Takže změním smlouvu na bezplatné užívání a když tam dám, že ten kdo ho má pronajaté, si bude platit všechno k provozu, mohu dát pak do nákladů třeba koupi pneumatik, myčku, nějaké opravy, které se mohou běžně stát v provozu? Myslím tím například, že na podzim jsme přezouvali pneu na zimní a hned prasklo péro u tlumiče. Mohli bychom tedy opravu dát do nákladů?

• 9. 3. 2009 14:32

Zdena R (neregistrovaný)

Pokud nejste manželkou OSVČ:
      bezplatně to jde, ale bude se jednat o výpůjčku, u které podnikatel uplatní jen náhradu za spotřebované PHM. U pronajatého auta (pronajaté za úhradu) si uplatňuje prokázané výdaje - opravy, ke kterým je povinen podle nájemní smlouvy, pneumatiky, myčku atd, ale musí prokazovat i nákupy PHM.

Pokud jste manželkou OSVČ:
      a máte vozidlo ve společném jmění manželů, jenom je v technickém průkazu napsané na Vás, pak bude OSVČ s tímto vozidlem zacházet jako s vlastním, které buď vloží do obchodního majetku, nebo si bude uplatňovat náhrady za pracovní cesty. V tomto případě uplatní základní sazbu náhrady 4,10 Kč/km a náhradu za spotřebované PHM.

• 9. 3. 2009 8:44

Jana115 (neregistrovaný)

To auto je půjčené ode mne (máme každý jiné bydliště), myslela jsem, že to bezplatně nejde. Takže změním smlouvu na bezplatné užívání a když tam dám, že ten kdo ho má pronajaté, si bude platit všechno k provozu, mohu dát pak do nákladů třeba koupi pneumatik, myčku, nějaké opravy, které se mohou běžně stát v provozu? Myslím tím například, že na podzim jsme přezouvali pneu na zimní a hned prasklo péro u tlumiče. Mohli bychom tedy opravu dát do nákladů?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).