Re: Pokladna
Osobní spotřeba (předpokládám, že vedete DE) se vykazuje jako nedaňový výdaj.Pokladnu Vám sice sníží , ale daňový základ ne.Takže pokud dodržíte pravidlo osobní spotřeba = nedaňový výdaj, tak i kdyby jste veškeré Vaše příjmy včetně počátečního stavu pokladny použil pro vlastní spotřebu, bude to FÚ jedno, protože penízky pro OS tím, že nejsou daňovým výdajem jednoduše zdaníte a svoji povinnost vůči státu si splníte.
Osobní spotřebu berete přece z pokladny, kde jsou vaše daněné příjmy. Tím, že je os. spotřeba nedaňový výdaj, tak tím příjmy (které koncem roku daníte) se neponíží, pouze stav pokladny.
Např: PS pokladny 0Kč v průběhu roku přijmete za služby, zboží, výrobky...atd 100 tis..Vydáte za režii, nákup zboží...atd 80 tis. a do osobní spotřeby vydáte 20 tis.
Tzn: 0(PS)+100(příjem)=100 odečteme 80(režie) 20(osobní spotřeba)=0...na konci roku máte nulovou pokladnu ALE daňově :
100 tis.(příjem)-80 tis(režie)=20 tis.....daňový základ - a to je těch 20 tis.nedaňových v osobní spotřebě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2009 10:07
Prosím o radu. Počáteční stav pokladny jsem měl 70000. Základ daně pro rok 2008 mi vyšel 600 Kč. Za rok 2008 jsem měl osobní spotřebu 40000. Nebude Fú namítat jak to že mám osobní spotřebu tak vysokou?? Děkuji