Re: Povinná dovolená
Kdy vám nařídil tu dovolenou? Dovolenou nařizuje zaměstnavatel, ale musí to být písemně a alespoň 14 dnů předem,tedy pokud se s ním budete pouštět do sporu.
No to snad nemyslíte vážně ?? Jako účetní byste měla vědět, že dobu čerpání dovolené určuje ZÁSADNÉ zaměstnavatel. Vy pro něj teda musíte být opravdu pracovník k nezaplacení. Pročtěte si zde historii, je to tu téměř denně, nebo ještě lépe - zákoník práce, který byste ovšem měla znát.
Tak to zaměstnavatel nedodržel ustanovení ZP, takže si můžete stěžovat na inspekci práce, zaměstnavatel může dostat pokutu, ale stejně si myslím, že to nic nezmění na tom, že dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, jen je povinen to nařídit 14 dní předem.
Omlouvám se za takové dotazy - pro Vás asi primitivní, ale čekají mě teprv školení, zatím jen procvičuji...
Není mi ale stále jasné, když budu mít tedy dovolenou /opomenu, že zamtel nedodržel ZP/, ale jak to udělám, když mnoho zamců nemá ani na 5 dní nárok...Mám v tom guláš :-(
No třeba toto
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou,
jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
jinak dovolená jsou § 211-223 určitě tam najdete všechno, co potřebujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2009 18:09
Prosím o radu zkušené mzdovky. V únoru šéf odjel na týden na dovolenou, nechtěl, abychom se pohybovali po areálu, tak nám všem dal povinně dovču. Jak mám počítat mzdu? Z náhrad a jako překážka na straně zaměstnavatele? a kolik % by se bralo? Prosím moc o radu, se v tom nějak nechytám, jak to vyřešit..