Re: daň z prodeje auta v DE
ad 1/ auto v OM - pokud prodáte dříve než 5let od vyřazení z OM, příjem daníte, §7. Do výdajů jste mohla dát vše, co se vozu týkalo, pozor na poměr služebního a soukromého využití - musí se daným poměrem výdaje krátit - kromě siln.daně.
ad 2/ auto na úvěr - odpis. sk. 2 - odpisujete 5 let, do nákladů jde z úvěru přímo pouze úrok a pojištění vozu. Rovněž pozor na poměr služebního a soukr. využití, především v případě, že vlastníte pouze 1 auto!
Re: daň z prodeje auta v DE
k ad1)děkuji za odpověď, ale já se ptala kterou částku musím danit to že do 5 let vím dobře dle §7 a proč nemohu dle §10. kolik tedy budu uvádět do DE příjmy daněné -výdaje daněné a nebo příjmy nedaněné - výdaje nedaněné. A pokud bych to uváděla dle § 10 tak by se to uvádělo jen v daň. přiznání ?? nebo jak
k ad2) ale já si myslím když je to úvěr na RČ tak se odepisují odpisy ne. To jen ne u leasingu. Nebo se mýlím. Pak tedy co je psáno v některém odstavci na bussinesu je chybně. Jaká je tedy skutečnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2009 18:23
prosím jestli mě někdo může poradit ohledně zdanění prodeje auta
v roce 12.1.2006 jsem koupila starší auto r.výroby 1994 za 58 000,- tis. Kč bez DPH - od otce. Vložila do majetku firmy vedu DE a nejsem plátcem DPH. Odpisy jsem neuplatňovala v žádném roce. V 01/10/08 jsem auto pro stáří vyřadila do osobního užívání.
a 6.11.2008 jsem jej prodala za 8500,- Kč známénu, který ho použil na náhradní díly.
co budu danit a dle kterého §7 nebo 10
daněné příjmy tedy 8500,- Kč ??
výdaje jaké ???
odpisy jsem nepoužila
účtovala jsem na něj PHM dle paragonů a pár náhradních dílů cca 10tis. a silniční daň (podané přiznání i zaplacená), dálniční známku.
Do účetnictví dám tedy celý příjem daněný 8500,- ??? i když jsem odpisy neuplatňovala? a budou to příjmy daněné (bohužel navýší i ZP SP) nebo nedaněné.
Nějak to nemohu pochopit. Koupila jsem novější na úvěr ale splátkový kalendář mě udělali jen na 30 měsíců vadí to když to není na 36 nebo je to při úvěru jedno a mohu ho dát bez problémů do majetku a odepisovat pak úroky z úvěru a odpisy?
Děkuji předem za radu těm kteří tento problém mají v malíčku