Re: Nástup na MD+čerpání RP na starší dí
Nejpozději 42 kal. dnů před předpokládaným datem porodu musíte nastoupit na MD (přinesete zaměstnavateli od lékaře formulář a mateřské dávky Vám budou chodit od sociálky, kam zaměstnavatel tento formulář odevzdá). Na úřadě, od kterého pobíráte rodič. příspěvek, musíte nástup na MD nahlásit, nelze současně pobírat rod. ppříspěvek a mateřské dávky. Nárok na řádnou dovolenou Vám vznikne, protože doba mateřské dovolené se z tohoto hlediska považuje za dobu odpracovanou. O čerpání vzniklého nároku na řádnou dovolenou si můžete požádat tak, aby čerpání této řádné dovolené bezprostředně navazovalo na skončení mateřské dovolené. Opakuji - požádáte o čerpání nikoli o proplacení. Teprve po vyčerpání řádné dovolené požádáte zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou, což je název volna u zaměstnavatele (délku si určíte, nejdéle ale od 3 let dítěte - doložíte RL dítěte). Kdybyste nepožádala o čerpání řádné dovolené, ale rovnou nastoupila na rodičovskou, pak by Vám byla řádná dovolená schována až na dobu po rodičovské, ale už by mohla být pokrácená. O rodičovský příspěvek (což je název státní dávky) požádáte na úřadě ihned po skončení mateřské, bez ohledu na to, že budete v čerpání řádné dovolené (a vyberete si variantu délky jeho pobírání). Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená spolu nesouvisí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2009 10:22
Dobrý den.
Termin porodu druhýho dítetě mám vypočítaný na 31.5.
Jsem norm.zaměstnaná na dobu neurčitu,tč.na neschopence.
Mám již jednu dceru,na ktorou pobíram RP 3800kč.(nar.5.10.2005)
Nevím jak to bude ted,když když v půlce dubna začnu pobírať PPM.Mám odlhlásit pobíraní RP?Nebo je možné pobírat tyto 2dávky spouběžně?
Mám nárok na proplacení normální dovolené?A kdy mi má byt proplacena(ak vůbec?)zaměstnavatelem?
Pracovala jsme na úvazek 0,88.Podle thoto uvazku se mne bude vypočítavat i PPM?A mám si zažádať o PPM?
Děkuji.