Re: Odstupné a změna prac.doby
Ano ,majitel vymýšlí jak dát zaměstnancům co nejméně
kdy skončí PP ? pokud skončí k 31.3.09 průměr pro ÚP bude ze 4 čtvrtletí 2008,pokud skončí p1.3.09 do 30.6.09,průměr bude z 1 čtvrt.09,tam se určitě sníží .. dobrovolně pod nátlakem .. u nás se to také děje,buď podepiš na 30 hod. týdně /místo 37,5/ nebo dostaneš výpověď pro nadbytečnost .. to je to "dobrovolně" jako by jste to neznali :-( .. nejdříve platili lidem 1 den v týdnu za 60%,pak jim dali dobrovolně podepsat snížení pracovní doby ..
nějak si sedím na vedení .. průměr na 2Q by se počítal z 1 Q,započitatelná mzda dělená skutečně odpr.hodinama za 1 Q,takže pokud se v březnu sníží úvazek,bude menší mzda,tj.bude i do dělitele méně odpr.hod.podle mě tam nebude rozdíl ..a nerozumím tomu,jaký výpočet měsíčního průměru ?? k čemu by se potřeboval ?? a zase ..př. 15 000 : 160 hod. =93.75
7 500 : 80 hod. 93,75
to jsem vzala jen na poloviční hodiny,nechce se mi to propočítávat .. a jsem stále na jednom a to samém průměru
Dotaz byl přece na výši odstupného, když pracovní poměr skončí 31.3., ne? To spočítáte tak, že vezmete hodinový průměr platný pro 1. čtvrtletí, tedy vypočítaný z výdělků ve 4. čtvrtletí. Ten vynásobíte týdenním úvazkem a ještě vynásobíte 4,348 a dostanete průměrný hrubý měsíční výdělek. A týdenní úvazek je nyní místo 40 h jen 32 h, takže přece musí vyjít nižší průměrná měsíční mzda než jaká by vyšla, kdyby byl úvazek 40 h týdně. Takže vyjde nižší odstupné.
jak můžete napsat,že bude mít průměr ze třídenního úvazku,jestliže to byl dodatek k PS,kde snížili počet hodin,a PP skončí k 31.3.09 !!!pak průměr je ze 4Q 09,jak už jsem napsala... snižení by se odrazilo až ve výpočtu průměru za 1 Q 09,tj.čím by se platila např. ŘD,Sv ve 2 Q 09 ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!§
hodinový průměr je ze IV. Q 2008, ale musíte přepočítat úvazkem, který je platný v březnu (tzn. 3 denní, ne 5 denní), takže odstupné bude nižší (a když půjde na ÚP, tak i podpora bude nižšší)
o to zam-teli jde, aby platil na odstupném méně, jinak si to nedovedu představit a už vůbec nechápu, proč tento nesmysl podepsal zam-ec (zvlášť, když už věděl, že stejně končí) - ale to je jeho věc, každý si jistě rozmyslí, co podepisuje
Sami od sebe vám nemohou zkrátit prac. dobu - přece nebudete takovou hloupost podepisovat? Samozřejmě, kdo chce podepsat,podepsat může, ale proč byste to dělali? Jedině se připravíte o peníze, na které máte nárok. Ano, doba není lehká, nikdo z nás neví (kdo je zam-ec), kdy ho postihne, že dostane výpověď. Ale proto si myslím, že když člověk pracoval bezproblémově třeba i celý život ve firmě, proč by neměl dostat odstupné v takové výši, na co má nárok. A ne každý také hned sežene práci - takže bude třeba závislý na podpoře v nezam., která z nižšího úvazku bude samozřejmě nižší než když děláte na plný úvazek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2009 14:15
Zaměstananec pracoval v 01,02,na plný úvazek , březnu podepsal dohodu na 3 dny v týdnu a k 31.3. mu končí prac.poměr .Výše odstupného se bude počítat z prac. úvazku ,který má v březnu.