Konec RD - zaměstnanec+OSVČ na vedl.č.

• (neregistrovaný)

9. 3. 2009 22:29

Dobrý den,
    najde se prosím někdo, kdo by mi dokázal poradit?
    Jsem na RD s mladší dcerou, které budou 5.6.2009 3 roky, rodičovský příspěvek mám sjednán do 3 let věku dítěte, stále jsem vedená u zaměstnavatele a současně si přivydělávám jako OSVČ na vedlejší činnost. Dceru mi ale do školky vezmou až od září, navíc budu mít o prázdninách doma i starší dceru, takže do původního zaměstnání nebudu moci nastoupit a ani podnikání se nebudu moci věnovat natolik, aby mi pokrylo alespoň minimální zálohy. Zajímalo by mě tedy, jaké mám možnosti. Mohu se zkusit dohodnout se zaměstnavatelem na neplaceném volnu do 4 let věku dítěte, přestože jsem si zvolila 3-letou variantu čerpání rodičovského příspěvku a v případě, že nebudu chtít nastoupit ani v září, budu moct podat výpověď v době, kdy mi poběží to neplacené volno (kvůli pracovní době budu muset pravděpodobně zaměstnavatele změnit)? Nebo mohu podat výpověď rovnou a v případě, že splním podmínku celodenní péče o dítě, bude za mě sociální a zdravotní pojištění nadále platit stát, přestože jsem OSVČ? Jak je to v tomto případě s výpovědní lhůtou? A jak by to bylo s výpočtem podpory v nezaměstnanosti v případě, že bych přerušila podnikání v době, kdy ještě budu vedená u zaměstnavatele, resp. budu čerpat zmiňované neplacené volno - bude se mi podpora počítat z příjmu před MD?
    Děkuji mnohokrát za odpovědi - snad jsem své dotazy formulovala trochu srozumitelně.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2009 10:32

ija (neregistrovaný)

Re: Konec RD - zaměstnanec+OSVČ na vedl.
      Spoustu toho hodně pěkně to vysvětlila paní Jiřka v odpovědi na dotaz o jedno výš než je tento...
      Já jen doplním k té živnosti: teď Vás berou jako vedlejší OSVČ, jakmile skončíte s čerpáním rodič. přísp. a nebudete zaměstnána (nemusí se dokládat výše příjmu, stačí doložit skutečnost, že zaměstnání trvá) - budete OSVČ hlavní s tím, že u zdr. poj. se na Vás nevztahuje minimální pojistné (platíte jen z toho, co skut. vyděláte), ale u sociálního nic takového. Sociální za Vás platí stát pouze v případě přerušení živnosti a nahlášení se na ÚP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).