Exekuce-prosim specha

• (neregistrovaný)

10. 3. 2009 8:41

Zamestnankyne ma exekuci - v unoru byla nemocna - dele nez 14 dni, takze jsem ji proplatila 14 dni a pak jsem poslala na socialku.
    Ted mi vychazi,ze z exekuce neni co srazit - nizky prijem. Ale ja neznam vysi nemocenske,ktere ji vyplati nebo jiz vyplatila socialka.
    Jak posutpovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2009 8:58

Agáta (neregistrovaný)

Re: exekuce-prosim specha
      Nevím odkud jste, ale PSSZ nás varovala před posláním exekuce přímo jim. Není zatím prý nikde právně zakotveno, jak se to bude řešit. Ani v případě prac. úrazu a následného výpočtu ztráty na výdělku není sociálka povinna nám sdělit, kolik na nemocenském vyplatila. Jestli má někdo nějaké novější informace, budu taky ráda, když se o ně podělí.

• 10. 3. 2009 9:31

xy5

ano, také jsem zjistila, že potvrzení od OSSZ, kolik činila výše nemocenského pro odškodnění PÚ by mohl být problém
      ale dalo by se to udělat tiskopisem, který podepíše ten zaměstnanec, kterého se to týká - a požádá o sdělení, kolik mu bylo vyplaceno (žádost o zbavení mlčenlivosti)

• 10. 3. 2009 9:50

Anna (neregistrovaný)

ČSSZ na dotazy, jak to bude s exekucemi, vytrvale odpovídá, že se to řeší. Vzhledem k tomu, že zákon o nemocenském platí už pár let, připadá mi to celkem úsměvné... Názory na to, jak se k tomu má postavit zaměstnavatel, se různí - já jsem si udělala svůj, a tím se prozatím řídím: Jestliže si pečlivě přečtu text exekučního příkazu, který je adresován mně jako firmě XY, dočtu se tam, že se "... plátci přikazuje provést srážky ze mzdy (odměny z dohod), popř. nemocenských dávek, mateřské dovolené či jiných dávek, VYPLÁCENÝCH ZAMĚSTNAVATELEM. Nemocenské dávky vyplácené OSSZ zaměstnavatelem vypláceny nejsou, proto se jimi při výpočtu nezabývám. Zatím jsem takový případ neměla, ale jeden se mi už chystá (těhotná zaměstnankyně). Mám v úmyslu OSSZ upozornit, že příjmy zaměstnankyně jsou postiženy výkonem rozhodnutí, a také napíšu soudu, ev. exekutorovi, že dotyčná pobírá nemocenské.

• 10. 3. 2009 10:00

xy5

také zatím nemusím řešit, ale již se na tuto eventualitu začínám připravovat
      postupovala bych také jako Vy, oznámím to jak na soud, tak OSSZ (jak se zachová OSSZ, to je již na nich) - zatím mi připadá, že to moc řešit nechtějí (jen by mě zajímalo, jak to probíhalo u malých organizací do loňského roku - to také nesrážela OSSZ žádnou exekuci?)

• 10. 3. 2009 10:04

Agáta (neregistrovaný)

Taky se mi to zamlouvá, ale na druhou stranu by se prý měla v případě delší nemoci poslat ex. na sociálku. Už nikdo neřekl, jaká bude zpětná vazba, abych věděla, kolik mu srazili a já mohla pokračovat. A nabytí právní moci budou exekutoři posílat mně i sociálce? To jsem zvědavá, kdo to bude hlídat, když na některé čekám i přes rok.

• 10. 3. 2009 10:10

xy5

>>>>činila výše nemocenského pro odškodnění PÚ by mohl
      >>>>být
      >>>>problém
      >>>>ale dalo by se to udělat tiskopisem, který podepíše
      >>>>ten zaměstnanec, kterého se to týká - a požádá o
      >>>>sdělení, kolik mu bylo vyplaceno (žádost o zbavení
      >>>>mlčenlivosti)
      >>>***
      >>>ČSSZ na dotazy, jak to bude s exekucemi, vytrvale
      >>>odpovídá, že se to řeší. Vzhledem k tomu, že zákon o
      >>>nemocenském platí už pár let, připadá mi to celkem
      >>>úsměvné... Názory na to, jak se k tomu má postavit
      >>>zaměstnavatel, se různí - já jsem si udělala svůj, a
      >>>tím se
      >>>prozatím řídím: Jestliže si pečlivě přečtu text
      >>>exekučního
      >>>příkazu, který je adresován mně jako firmě XY, dočtu
      >>>se tam, že se "... plátci přikazuje provést srážky ze
      >>>mzdy (odměny z dohod), popř. nemocenských dávek,
      >>>mateřské dovolené či jiných dávek, VYPLÁCENÝCH
      >>>ZAMĚSTNAVATELEM. Nemocenské dávky vyplácené OSSZ
      >>>zaměstnavatelem
      >>>vypláceny nejsou, proto se jimi při výpočtu
      >>>nezabývám.
      >>>Zatím jsem takový případ neměla, ale jeden se mi už
      >>>chystá (těhotná zaměstnankyně). Mám v úmyslu OSSZ
      >>>upozornit, že příjmy zaměstnankyně jsou postiženy
      >>>výkonem
      >>>rozhodnutí, a také napíšu soudu, ev. exekutorovi, že
      >>>dotyčná pobírá nemocenské.
      >>

>Taky se mi to zamlouvá, ale na druhou stranu by se prý
      >měla v případě delší nemoci poslat ex. na sociálku. Už
      >nikdo neřekl, jaká bude zpětná vazba, abych věděla,
      >kolik mu srazili a já mohla pokračovat. A nabytí právní
      >moci budou exekutoři posílat mně i sociálce? To jsem
      >zvědavá, kdo to bude hlídat, když na některé čekám i
      >přes rok.

také se mi to zdá, že je to vše šité horkou jehlou a nikdo nepřemýšlel, jak to v praxi bude probíhat (na tu zpětnou vazbu jsem také zvědavá, když už je problém z nich dostat vyplacené dávky, aby se mohlo provést odškodnění PÚ)

• 10. 3. 2009 13:17

h. (neregistrovaný)

Minulý měsíc jsem měla exekuci na nemocenskou. Volala jsem na sociálku, jak to mám řešit. Takže mi sdělí, jaká bude výše nemocenské, ale v době telefonátu to ještě neměli zpracováno. Paní mi volala asi 14. a že pošle oznámení o výši nem. písemně. Do dnešního dne nic nemám. Nic jsem zam. nesrazila, protože jsem už musela mzdy poslat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).