Student - zaměstnanec

• (neregistrovaný)

10. 3. 2009 9:20

Student kominovaného studia do 26 let,nástup 20.února, takže jeho hrubý příjem je pouze 4200 za 6 dní.
    Uplatním mu slevu na studenta, že?
    Ale mám dotaz, platí on zdravotní a sociální pojištění a platí za něho zaměstnavatel ZP a SP? Prosím poraďte, začínám a ještě jsem se s tím nesetkala. Program mi spočítal pouze daň z hrubé, nenavýšil ani na superhrubou mzdu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2009 9:27

xy5

Re: student - zaměstnanec
      tak ho máte navedeného jako na DoPP, když program nepočítá SHM
      pokud byste ho měla vedeného v PP, potom budete srážet SP, ZP jen z částky, které dosáhne (je v kateg., za kterou je plátcem ZP stát) a zdaníte
      pokud podepíše daň.prohl. (může ho mít podepsané jen u 1 zam-tele, pokud má více zam-telů současně), tak může mít slevu na poplatníka + studenta (musí předložit potvrz. o studiu)

• 10. 3. 2009 9:46

Leona (neregistrovaný)

Má podepsané prohlášení, je u nás zaměstnaný na klasickou pracovní smlouvu na 8 hodin denně a studium má kombinované, potvrzení o studiu mám
      Z hrubé mzdy mu má být sraženo SP a ZP? Zaměstnavatel za něho SP a ZP neplatí? Takže i daň je jenom z hrubé, nenavyšuje se na superhrubou mzdu?
      V programu mám typ pracovního poměru -student, tak mně to řekli tvůrci software, aby měl slevuna studenta, druh činnosti mám pracovní poměr. Tak teď jsem z toho zmatená.
      Můžete mi ještě poradit, co s tím?

• 10. 3. 2009 10:28

Jiřka1 (neregistrovaný)

Pokud nejde o DOPP, ale o pracovní poměr (má pracovní smlouvu), tak že mu z jeho mzdy sráží 6,5% sociálního a 4,5% zdravotního pojištění. Zaměstnavatel odvádí 25% sociálního a 9% zdravotního. Daňovým základem musí být hrubá mzda navýšená o 34% (tj. o odvody zaměstnavatele). Typ pracovního vztahu "student" je nesmysl. Pracovněprávní vztahy jsou tyto: dohoda o pracovní činnosti (pojištění se sráží a odvádí ho i zaměstnavatel), pracovní poměr (pojištění se sráží a odvádí ho i zaměstnavatel), dohoda o provedení práce (pojištění se nesráží a ani zaměstnavatel ho neodvádí).

• 10. 3. 2009 10:34

Leona (neregistrovaný)

Moc vám všem děkuji za radu. Už jsem se z toho vymotala, v programu se při vytváření zaměstnance zaškrtlo políčko - zaměstnání malého rozsahu a proto mi to nepočítalo SP a ZP. Už jsem zase o něco moudřejší, moc moc děkuji, jste super. V našem programu mají nastavený typ prac.vztahu-student, aby dostal slevu na dani 335 ,- Kč. Teď už výplata vypadá v pořádku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).