Příjem z pronájmu bytu

• (neregistrovaný)

10. 3. 2009 10:37

Dobrý den, v průběhu roku 2008 jsme společně s manželkou prostřednictvím hypotečního úvěru koupili bytovou jednotku, kterou od září 2008 pronajímáme. Pořízená BJ tedy neslouží pro naše trvalé bydlení a ani v tomto bytě nemáme hlášený trvalý pobyt.
    Jak se mi již podařilo z dostupných zdrojů zjistit, musím tyto příjmy podle paragrafu 9 zdanit buď já a nebo manželka. Bohužel se mi však nepodařilo dopátrat se odpovědí na následující otázky:
    - je možné do výdajů zahrnout úroky z úvěru poskytnutého na pořízení výše uvedeného bytu? (pozn.: úroky již uplatňujeme u úvěru, který jsme použili na nákup bytu, ve kterém trvale žijeme a máme v něm hlášený trvalý pobyt).
    - je možné do výdajů zahrnout (daňové) odpisy z pořízeného bytu?
    - je možné uplatnit výdaje související s dovybavením bytu, např. kuchyňská linka, sporák, digestoř, které nebyly součástí kupní ceny?
    - pokud bych výdaje neuplatňoval ve skutečné výši ale paušálem, je možné je uplatnit ve výši 30% z příjmů?
    - je nutné zdanit i tzv. kauci, která byla nájemníkem složena společně s nájmem za první měsíc?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).