Nástup do zaměstnání po RD

• (neregistrovaný)

10. 3. 2009 11:32

Dobrý den, v případě, že mi 17. března končí rodičovská dovolená (zaměstnavatel nereagoval ani na prodloužení do čtyř let věku dítěte,ani se nevyjadřuje k mému nástupu do práce). Od 18. března bych tedy nastoupila na nemocenskou (rizikové těhotenstí). Zajímá mne z čeho se mi nemocenská bude počítat - a jak se bránit proti tomu kdyby mi jí zaměstnavatel zadržoval. A zda budu pobírat (pokud to lze) zároveň i rodičovský příspěvek (mateřskou).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2009 12:36

Qinty (neregistrovaný)

Re: Nástup do zaměstnání po RD
      Já bych to udělala tak, že bych nastoupila do zaměstnání, protože tak to máte dáno požadavkem pro mateřské. Pak bych tak po týdnu onemocněla (rizik. těh.) a bylo by po starostech. Pokud vás nebudou chtít, tak vám musí dát výpověď pro nadbytečnost a odstupné a v ochr. lhůtě 7 dní můžete nastoupit na nemocenskou. 14 dní vyplácí zaměstnavatel a dál socíálka.
      To, že nenastoupíte vůbec do zaměstnání se mi nejeví jako nejlepší řešení. Ještě to zkuste konzultovat s někým, kdo dělá nemocenskou-třeba účetní nebo i jinou poradnu na internetu.

• 10. 3. 2009 12:42

Jarak (neregistrovaný)

Mám podobný názor jako Qinty, na neschopenku můžete nastoupit v ochranné lhůtě, ale nejdřív bych zkusila nastoupit do práce. Nemocenská by se vám počítala z původního výdělku a pobírala byste pouze nemocenskou a pak mateřskou a pak rod. příspěvek. Kdyby vám zaměstnavatel zadržoval výplatu, musela byste se obrátit asi na úřady (sociálka apod.), aby vám poradily, jak dál. Ale to by si neměl dovolit, pokud mu dodáte všechny potřebné podklady.

• 10. 3. 2009 14:30

pája

>>Dobrý den, v případě, že mi 17. března končí
      >>rodičovská dovolená (zaměstnavatel nereagoval ani na
      >>prodloužení do čtyř let věku dítěte

pokud jste písemně požádala a zam-tel nereagoval, je to sice neslušnost, ale má se za to, že nesouhlasí.

,ani se nevyjadřuje
      >>k mému
      >>nástupu do práce).

k tomu se nemusí vyjadřovat, to je Vaše povinnost vyplývající ze ZP.

Od 18. března bych tedy nastoupila
      >>na
      >>nemocenskou (rizikové těhotenstí).

to v žádném případě nedělejte, další Vám radí dobře. POkud by Vám zadržoval platby(mzdu, nemocenskou), stačí pohrozit a případně pak i oznámit na OIP, na OSSZ a uvidíte.

Zajímá mne z čeho
      >>se mi nemocenská bude počítat - a jak se bránit proti
      >>tomu kdyby mi jí zaměstnavatel zadržoval. A zda budu
      >>pobírat (pokud to lze) zároveň i rodičovský příspěvek
      >>(mateřskou).
      >Mám podobný názor jako Qinty, na neschopenku můžete
      >nastoupit v ochranné lhůtě, ale nejdřív bych zkusila
      >nastoupit do práce. Nemocenská by se vám počítala z
      >původního výdělku a pobírala byste pouze nemocenskou a pak
      >mateřskou a pak rod. příspěvek. Kdyby vám
      >zaměstnavatel zadržoval výplatu, musela byste se obrátit asi na
      >úřady (sociálka apod.), aby vám poradily, jak dál. Ale
      >to by si neměl dovolit, pokud mu dodáte všechny
      >potřebné podklady.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).