Re: Příjem z Polska!!!!
Povinnost podat daň.přiznání je když jsou roční příjmy vyšší než 15000Kč. Jelikož jsem byla v předchozím roce první 3 měsíce nezaměstnaná a poté jsem ihned začala pracovat v polsku (do dnešního dne), tak mi bylo od dań. poradce sděleno, že mám povinnost podat daň.přiznání v ČR.
Prosím Vás je v zákoně uvedeno (někde), že nemusím tedy podávat dań.přiznání v ČR?
A jak to bude v dalším roce, když budu celý rok mít příjmy pouze v Polsku?
Mockrát děkuji za odpověď
Nemůžete danit 2x, už z logiky věci, to by jste mohla s prominutím sedět doma v ČR :-))) nebyl by důvod jet vydělávat do ciziny. Nebudete podávat žádné daňové přiznání, pokud jste skutečně zaměstnaná a máte příjem dle §6 tedy ze závislé činnosti. Něco jiného je pokud máte příjem na živnost. list. Řešila jsem poprvé za rok 2007 s FÚ a bylo mi řečeno né paní od přepážky, ale vedoucím správce daně, že se nepodává....tak nevím .....
Jsem na vážkách, k čemu tedy potom slouží smlouva o zamezení dvojího zdanění? Nevíte na koho se tedy ještě obrátit, aby mi to potvrdil?
Ministerstvo financí? Taky pracujete v zahraničí? Jistěže by bylo výhodnější nepodávat žádné DAP a jsem v klídku.
Daň. poradce tvrdí, že máme povinnost podat DAP, tak jsem z toho celkem mimo a nevím co mám dělat.
Mockrát děkuji za odpověď
2x se danit nic nebude, od toho je tady Smlouva o zamezení dvojího zdanění s Polskem. Pokud jste v PL déle než 183 dní v roce a jste daňovým rezidentem PL, tak podáte DP pouze v Polsku. Pokud jste daňovým rezidentem ČR, musíte tady podat DP v souladu se Smlouvou o zamezení dvojího zdanění. Nic s 2x nedaní!!! Pouze rozdíl se doplatí.
Podat DP v ČR musí všichni čeští daňoví rezidenti a pravděpodobně se budou doplácet velmi vysoké sumy. Pouze nerezident nemusí, např., když budete rezidentem Polska. Nic na tom nemění fakt, že jste žádné jiné příjmy v ČR neměl - pokud jste rezident ČR a máte příjmy z Polska, tak musíte daňové přiznání podat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2009 13:46
Dobrý den, příjmy dle §6 mám pouze z Polska, to že musím podat daň.přiznání i v ČR je zřejmé. Zajímalo by mě, zda se nedá nějakým způsobem "změnit" vyplnění daň. přiznání za rok 2008? Jedná se o to, že dle polských zákonů se vypočítává mzda odlišným způsobem jako v ČR a nyní když podám daň. přiznání v ČR, kde se pracuje s termínem "superhrubá mzda" se dostávám do prekérní situace - doplácím enormní částku na daních!! Zajímalo by mě tedy, zda je možnost se na někoho obrátit, že je to zcela absurdní abych doplácela na daních enormní sumy z důvodu že pracuji v polsku?
Další dotaz - zajímalo by mě, zda je možné se někde dočíst ohledně daň. rezidenství polska - podmínky a co by pro mě vyplývalo tím pádem v ČR (veškeré následky např. lékařské ošetření apod.).
Mockrát děkuji za pomoc