Re: Odpis investice-prosím- začátečník
taz není stupidní, všichni jsme začínali.
>>Odepisovat
>>opravdu můžete až po zařazení do používání - a
>>opravdu
>>tomu něco brání?
>
>Vedení. :))) Jen nevím, jak mám k 31.12. doložit, že
>je investice nedokončená...
>A děkuji za objasnění.
No právě, záleží na tom, co to je. Uvedení do užívání je definováno, že věc splňuje všechny předpoklady technické, právní apod., např. stroj je připraven k provozu, je instalován, to, že se něm dosud nevyrábí, neznamená, že je nedokončený, ale pokud má všechny prohlídky a mohlo by se na něm vyrábět, může být zařazen do používání, ačkoliv se na něm dosud nedělalo.
Naopak třeba stavba, i když je hotová, ale dosud neproběhla kolaudace, do používání zařazena být nemůže.
Já dokládám nedokončené investice soupisem faktur vztahujících se k dané investici (číslo, Kč, název dodavatele - co Vám umožní software), náplň dokladových inventur není nikde stanovena, záleží na Vás, jak je uděláte průkazné.
Re: Odpis investice-prosím- začátečník
Je to takové zamotané - jde o - cituji z faktury: marketingový projekt pro výzkum zákazníků. Jelikož jdou souvislosti s tímto projektem zcela mimo mě (zdědila jsem jen účtování), daňový poradce usoudil, že tuto "investici" necháme jako nedokončenou, že se údajně projekt zcela neuskutečnil...
Jsou tajemní jak hrad v Karpatech, jejich chyba, že nechtějí zařadit do užívání a uplatnit odpisy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2009 11:06
Dobrý den,
prosím o upřesnění - na radu daňového poradce jsme na účet 040 zaúčtovali pořízeníi investice. K 31.12. bude stále nedokončená na účtu 040. Začnu tedy odepisovat až v roce, kdy investici zařadím do užívání?
Řeším tohle poprvé v životě, tak se omlouvám za možná stupidní dotaz. :)