Re: Nářadí potřebné pro výkon zaměstnání
No víte, třeba to ten zaměstnavatel dělá kvůli špatným zkušenostem s tím, že když dá zaměstnancům pracovní pomůcky, tak s nimi zaměstnanci zacházejí neopatrně, zcela věrni heslu "z cizího krev neteče". Ono "se" to poškodilo. Ono to zrezivělo, přičemž nůžky nechají ležet venku. A tím častěji se samozřejmě musí brousit (a za broušení zaplatit) a o to dříve doslouží a musí se koupit nové. A dohadujte se se zaměstnanci, že dřívější dosloužení je třeba jejich vina. Ale je fakt, že pokud pracuje zaměstnanec se svým nářadím, zaměstnavatel mu hradí opotřebení.
No vidíte, svojí odpovědí jako byste potvrzoval můj názor, že když jsou to nůžky její, chová se k nim zodpovědně :-). Ale jak říkám, pokud jsou to nůžky její, má jí zaměstnavatel platit náhrady za opotřebení vlastního nářadí. Předpokládám, že ona je skutečně zaměstnanec, ne OSVČ.
Pracovní nářadí platí zaměstnavatel a v případě ,že ho zamestnanec z nedbalosti zničí nebo stratí tak ho hradí zamestnanec.
Pokud je nářadí zaměstnance zaměstnavatel mu vypláci náhrady za používaní vlastního nářadí a ty jsou od daně osvobozeny.
Lokomotiva a pilot jistě mnohým vykouzlil úsměv na tváři :-) stejně jako mě.
Bohužel takových nehorázností, které si zaměstnavatelé dovolují je mnohem více.
Aby však nezůstalo jen u nich, najdou se i zaměstnanci, kteří jako by přilétli z jiné planety.
§ 2 ZP
(4) Za závislou práci, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, se považuje výlučně osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele, jeho jménem, za mzdu, plat nebo odměnu za práci, v pracovní době nebo jinak stanovené nebo dohodnuté době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě, na NÁKLADY zaměstnavatele a na jeho odpovědnost.
Z toho plyne povinnost zam-tele zajistit k provádění sjednané práce potřebné pomůcky nebo nářadí.
Používání vlastního nářadí a otázka sjednání náhrady za toto je další v pořadí.
Pokud majitel přjme pr.sílu na pozici sadaře, v jeho povinnostech je stříhat stromky a nezajistí mu k tomu nůžky,tak je magor. Je otázka, jak by se zachoval, kdyby dotyčná paní odmítla si vlastní nůžky pořídit, jak by se zachoval, protožer kdyby ji chtěl propustit, tak nemá důvod dle zákona a s vysvětlením nebo zdůvodněním, že porušila...atd, proto, že si nekoupila nůžky, by s ním každý soud vyběhl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2009 11:45
Obracím se na Vás s dotazem ohledně toho, zda má povinnost zaměstnavatel poskytnout parcovní nářadí pro výkon zaměstnání. Moje manželka pracuje jako sadařka, kde ke své práci potřebuje nůžky na střihání ovocných stromků. Zaměstnavatel ji pouze zabezpečí nákup těchto nůžek, ale hradit si je musí sama. Jedná o nemalou částku asi 800.- Kč. Pročítal jsem si zákonník práce ale na tuto problematiku jsem nenarazil. Děkuji.