Re: Lze dodatečně uplatnit slevu na manž
Děkuji,ale jelikož taky v tomhle neumím se moc orientovat,takže ještě dotaz : opravné daňové přiznání si už musí podat sám na finanční úřad a co v tomto případě bude potřebovat od zaměstnavatele.Nebo opravné daňové přiznání udělá účetní,když jí o to požádá. A ještě jeden dotaz : v případě,že by roční zúčtování ještě nebylo v únorové výplatě,ale až v březnové,mohla by účetní odpočet na manželku uplatnit i když se o to vlastně přihlásil až po 15.2.2008 ?Děkuji za odpovědi.
Pokud si bude dělat opravné, od zaměstnavatele bude potřebovat Potvrzení o zdanitelných příjmech. Nejlepší by bylo,kdyby ještě vyúčtování neproběhlo a vy jste doložili příjem manželky. Záleží vždy na účetní,já pouze připravuji podklady mzdové a není pro mě problém v březnu doložit vše potřebné s tím,že upozorním zaměstnance,ať mi na vše napíší datum max.do 15.2.!!! Říkám je to vždy na domluvě a pokud se s účetní dá mluvit,tak ve všem poradí a vyhoví.
Děkuji moc za odpovědi.Když ale jako jediný příjem měla celý rok rodičovský příspěvek,ten se do příjmu nezapočítává,tak potom pro účetní má dát jaké potvrzení? V tom případě by stačilo jen čestné prohlášení,že v roce 2008 neměla žádný jiný příjem kromě rodičovského příspěvku ?
Marta píše, že účetní toho manžela už zúčtování daní provedla a zřejmě přeplatky vyplatila v únorové mzdě. Pak ta už asi nebude nic opravovat. Vydá mu potvrzení o zd. příjmech, na kterých uvede, kolik mu vrátili daní a on si na základě toho sestaví přiznání a v něm uplatní slevu na manželku. Takže to čestné prohlášení nebude dávat té účetní, ale přiloží ho k přiznání na FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2009 17:12
Dcera se v březnu roku 2008 vdala,pobírala celý loňský rok rodičovský příspěvek,který se do příjmu nepočítá.Jiný příjem neměla.Její manžel si tedy podle mě mohl uplatnit na ni slevu na dani za období 4-12/2008 tj.18.630,-Kč.Neznalý zákona o tohle do 15.2. nepožádal.Odpočty má jen na sebe a dítě.Roční zúčtování daně zaměstnavatel již zúčtoval v únorové výplatě.Lze ještě nějakým způsobem dodatečně uplatnit slevu na manželku?Jestliže ano, prosím poraďte co pro to udělat.Děkuji