Re: hlavní a vedlejší činnost
V zaměstnání jsem přesáhl příjmy 96000 Kč, to ano. To tedy znamená, že tím říjnem se nemusím zabývat a zahrnu ho také do vedlejší SVČ? Potvrzení samozřejmě mám i k DPFO, mohu ho tedy okopírovat nebo musím mít i pro OSSZ a VZP originály? Ještě mi prosím poraďte, co zapsat do přehledu do kolonky zaplaceno na zálohách? To mám nějak rozpočítat podle % částku zaplaceného pojistného uvedenou na Povtvrzení o příjmu od zaměstnavatele? Jsem už z toho jelen :-)
Potvrzení o zdanitelných příjmech (originál) přiložíte k daňovému přiznání. Pro SP potřebujete formulář, který je součástí pokynů k vyplnění přehledu pro OSSZ, kde vám zaměstnavatel potvrdí, že jste měl příjem vyšší než 96 tis. a kopii tohoto potvrzení přiložíte k Přehledu SP. K Přehledu ZP nepřikládáte nic, tam vyplňujete ty jednotlivé kolonky na str. 1.
Ne, nefoťte to potvrzení.OSSZ má vlastní tiskopis.Můžete si ho stáhnout ze stránek CSSZ nebo jestli chcete pošlu Vám ho.
Do zaplacených záloh napište 0, pokud jste žádné za OSVČ neplatil.Na tom přehledu pro DPFO je uvedena výše pojistného odvedeného zaměstnavatelem za Vás kvůli daňovému základu,toho si vůbec nevšímejte.U VZP přehledu to bude trochu jiné.Složitější.
Tak to VZP:1-9/08 V kolonce Prohlášení:A - V roce 2008 pro mne neplatila povinnost hradit zálohy na pojistné v měsících: 1-9 podle písmena a) Tzn., že jste byl zaměstnancem a zaměstnání bylo hlavním zdrojem příjmů. B-A - V roce 2008 pro mne neplatila povinnost hradit zálohy na pojistné v měsících: 1-9 podle písm b) Tzn. že ze zaměstnání bylo odvedeno pojistné alespoň z min.VZ(lidsky řečeno, že jste měl alespoň 8tis./měs hrubého)
Pak ale 10 a 11 - nebyl jste náhodou evidován na PÚ??Pokud ne, tak je Vaše činnost na ŽL považována za hlavní a měl byste platit zálohy z min.VZ pro OSVČ.V prosinci už budete posuzován jako SD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2009 18:50
Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat na tuto situaci. Od 1.1.2008 jsem byl zároveň zaměstnán a tudíž jsem svoji živnost měl jako vedlejší, až do 30.9.2008 kdy jsem ukončil PP a od 2.11.2008 jsem už důchodce. Podávám DPFO a Přehled OSSZ, ale není mi jasné jak uvedu rozdělení činnosti. 1-9 jako vedlejší, a pak do konce roku také jako vedlejší? A co v říjnu, kdy jsem nebyl zaměstnán a ještě nepobíral starobní důchod? Nemůžu to nějak napasovat do kolonek přehledu OSSZ :-( Prosím poraďte. Děkuji.