Re: rada - odpočet na cizí dítě
>
>Koncem června či začátkem července nastoupí na MD (6
>týdnů před porodem) a přestane mít tudíž příjem ze
>závislé činnosti a bude dostávat jen dávky mateřské a
>následně rodičovské dovolené.
>
>Dotazy:
>
>1) já si uplatnit od poloviny roku slevu na dítě
>nemohu protože není moje. V roce 2009 si bude má partnerka
>moci uplatnit slevu za celý rok, nebo pouze za určité
>měsíce než odešla na MD? Jak to bude v roce 2010 může
>uplaptňovat selvu když nebude mít jiný příjem než
>dávky soc.pomoci.
Vy byste mohl uplatnit daňové zvýhodnění jedině v případě, že byste byli manželé. Partnerka bude v roce 2009 mít slevu na sebe i na dítě za celý rok. Dosáhne-li příjmu 48000,-, bude mít nárok i na bonus. V roce 2010 si slevu neuplatní, protože nebude žádné daně platit. Daň z příjmu za čerpanou dovolenou po skončení MD pokryje sleva na poplatníka.
>
>
>2) u vlastního dítěte to zřejmě nebude problém
>uplatňovat slevu od jeho narození když budu zapsán v rodném
>listě, Je to tak, nevadí rozdílné trvalé bydliště, nebo
>je musíme oba sjednotit do města ve kterém bydlíme.
>Přechodné pobyty již neexistují a nic nás nenutilo měsit
>bydliště
U vlastního dítěte je rozhodující společná domácnost nikoliv trvalé bydliště, ve mzdové účtárně to doložíte čestným prohlášením. Partnerka dodá potvrzení zaměstnavatele, že slevu na toto dítě neuplatňuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2009 21:19
Dobrý den,
na můj dotaz jsem zde již nalezl částečně odpověď přesto se chci zeptat na další informace.
Já i má přítelkyně jsem zaměstnanci a oba máme podané daňové prohlášení u zaměstnavatele. Přítelkyně je samoživitelka (otec dítěte není uveden v rodném listě a nepobírá tudíž výživné). U zaměstnavatele uplatňuje slevu na dani na dítě (ZŠ).
Vzhledem k tomu, že čekáme narození potomka (srpen 09), přestěhovala se ke mně do spol. domácnosti (tuto skutečnost budeme od dubna hlásit bytovému družstvu a po třech měsících také sociálnímu odboru v místě trvalého bydliště přítelkyně). Bydlíme v jiném městě, než ve kterém máme trvalá bydliště.
Koncem června či začátkem července nastoupí na MD (6 týdnů před porodem) a přestane mít tudíž příjem ze závislé činnosti a bude dostávat jen dávky mateřské a následně rodičovské dovolené.
Dotazy:
1) já si uplatnit od poloviny roku slevu na dítě nemohu protože není moje. V roce 2009 si bude má partnerka moci uplatnit slevu za celý rok, nebo pouze za určité měsíce než odešla na MD? Jak to bude v roce 2010 může uplaptňovat selvu když nebude mít jiný příjem než dávky soc.pomoci.
2) u vlastního dítěte to zřejmě nebude problém uplatňovat slevu od jeho narození když budu zapsán v rodném listě, Je to tak, nevadí rozdílné trvalé bydliště, nebo je musíme oba sjednotit do města ve kterém bydlíme. Přechodné pobyty již neexistují a nic nás nenutilo měsit bydliště