Re: Ošetřovné - ale manželka na rodičáku
Děkuji za reakci. Jak jsem zjistila, ono je to ještě složitější. Ten dr. mu na první ošetřovné (má dvě za sebou) napsal manželku do spodní části, jako že onemocněla a nemůže o dítě pečovat. Na ukončení je napsáno, že je schopná péče od 6.3. Tím končí jeden paragraf, domnívám se že by byl v pořádku. Hned přinesl druhý, bezprostředně navazující, na dítě, ale jelikož je manželka na rodičáku a ukončením prvního paragrafu stvrzuje, že je schopná o dítě pečovat, domnívám se že tento druhý je k ničemu. Samozřejmě budu trvat na tom, že musí přiznat, že manželka bere rodičák. Ale nikde z toho druhého neplyne, že by manželka byla nemocná. (i když zřejmě je). Co myslíte že s tím mám podniknout, poslat na OSSZ? A když mu něco vyplatí, nesu za to zodpovědnost já, ne? Nebo na základě tohoto "ošetřovného" bude mít jen hodiny omluvené v práci? Moc děkuji za reakce, začínám a neměl mě kdo zaučit.
Re: Ošetřovné - co si myslí ostatní?
No, víte... pokud jde o tyhle nové doklady, všichni se v tom trochu plácáme. Dřív bylo možné s tiskopisem vystaveným u dětského lékaře dojít ještě k lékaři matky, a ten mohl potvrdit, že je i ona nemocná. Teď, když jsou číslované, to asi nejde. Ale možná by ten její lékař mohl pro matku vystavit nový tiskopis - nebo prodloužit dobu na tom prvním. Omluvit to u zaměstnavatele je podle mě možné, s placením teď fakt nevím - dítě bylo původně zdravé, onemocnělo až potom?
Nedávno tady byla diskuze o tom, že pokud žena pobírá rodič. příspěvek, tak muž nemůže mít ošetřovačku na dítě. Může mít ošetřovačku pouze na ni. Pokud potřeba jejího ošetřování skončila, tak od té doby on nemůže mít ošetřovačku na dítě. S tím omluvením nevím - taky myslím, že ano, ale bez peněz. Ale nevím, zda to dát do vyloučených dob, asi ne. A co ZP za tu dobu?
Ještě doplním: pokud ona je nemocná, ale její stav nevyžaduje ošetřování, tak on může mít ošetřovačku na to dítě i když to je zdravé (on o dítě pečuje místo té nemocné matky). Pokud ale ona není nemocná a je nemocné to dítě, tak může mít ošetřovačku pouze ona (pokud pracuje).
doklady donesl, tak je předejte s vysvětlením, že se jedná o ženu , která pobírá rodič. př., na OSSZ - oni to musí řešit
Vy jenom byste měla vědět, zda to bude omluvené (neplacené) nebo placené, jak to zadat do mezd a následně jak bude řešeno ve vylouč. dobách při případné další nemoci a na ELDP za r. 2009
jen přemýšlím nad tím, když budu mít zam-ce s malým dítětem, tak mi přinese potvrz. od zam-tele manželky, že neuplatňuje daň.zvýhodnění na dítě - to na daň. zvýhodnění (tudíž, já nezkoumám, jestli jeho žena má neplac. volno do 4 let dítěte, nebo už nastoupila zpět do zaměstnání - v obou případech může pobírat rodič. příspěvek)
Přece nezkoumám, zda pobírá nebo nepobírá RP? Takže u ošetřovaček na malé dítě se musí dávat pozor a raději konzultovat s OSSZ - ti by měli mít přístup na databázi, zda pobírá RP?
xxxxxxxxxxxxxxx
Milé, mockrát děkuji za odpovědi. Lámat si s tím tedy hlavu nebudu, na sociálku to dovezu osobně. Na druhou stranu kdybych měla zaměstnanců 1000 a nikoho neznala, tak bych taky nepátrala proč zaškrtl to či ono když ho pomalu nebudu znát. Jen vymyslím jak to dát do mezd:-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2009 9:38
Dobrý den, moc prosím o radu. Zaměstnanec přinesl ošetřovné na dítě, nar. 2006, jeho žena je na rodičáku. Ale je nemocná. On mi tady zaškrtl je "není jiné fyzické osobě poskytována peněžitá pomoc v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek". Co s tím? Abych pak na té sociálce neměla průšvih já.